Jó lenne, ha minél hamarabb túl lennénk ezen

mediaklikk.hu

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arra a felvetésre, hogy a Borkai Zsolt győri polgármesterről megjelent felvételeknek milyen szerepük lehetett a Fidesz választási eredményében, azt mondta: az biztos, hogy „az ilyesmi nem tesz jót”, mellbe vágja az embereket, azt azonban „sosem fogjuk megtudni”, hogy a voksokban is kifejeződött-e ez. „Mindenesetre jó lenne, ha minél hamarabb túl lennénk ezen, mert van abban valami szánalmasan lehangoló, hogy arról kell vitatkozni, meg az emberek is arról beszélnek, hogy egyegy polgármester, politikus hálószobájában – vagy istentudja, pontosan hol – mi történik, és az egész ország ott kukkol” – mondta, hozzátéve, hibátlan ember nincs, de ilyenkor van egy „menetrend”: ha bajt csináltál, akkor azt el kell ismerni, aztán meg kell bánni, a büntetést el kell fogadni, majd elégtételt kell adni. „Még nem jött el az elégtételadás ideje, ide kell valahogy eljutni” – jegyezte meg. A jobboldali szavazók közösségének azt javasolta, ne szállítsák lejjebb a mércét, a győriek pedig szerinte meg fogják hozni azokat a döntéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy az egész ország úgy legyen túl az ügyön, hogy „komoly ország vagyunk, és az történt, aminek egy ilyen esetben történnie kell”. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatójánn kérdésre válaszolva a Borkai-ügyről azt mondta: sokan érzik úgy, hogy egy döntés, a lemondás a polgármesteri posztról, még hiányzik Borkai Zsolt részéről.

Közben a 444.hu arról ír, hogy Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő több minisztertől is megkérdezte: repültek- e együtt Borkai Zsolttal, és illetve, hogy „elfogadhatónak tartja-e egy várost vezető politikustól, hogy olyan botrányos összejöveteleken vegyen részt, ami a sajtóban is megjelent?” A szocialista országgyűlési képviselő ugyanazt az egyenválaszt kapta a kormánytagoktól, kivéve Pintér Sándor belügyminisztertől, aki azzal egészítette ki a szöveget, hogy „a botrányos orgiákon való részvételről szóló kérdése sértő és minden ilyen feltételezést és kérdésfeltételt viszszautasítok. Valamennyi feltett kérdésére a válaszom: NEM.”

A Publicus Intézet új, közvetlenül a választás után készített felmérése szerint nagyon is tudható, mekkora volt a szavazatokban mérhető következménye a győri polgármester szexvideós, illetve a korrupció gyanúját is felvető botrányának – ismerteti a Népszava. A kutatás szerint az ügyet ismerők 3 százaléka mondta azt: a Borkai-eset miatt ment el szavazni. A felmérésből az is kiderül, hogy a nyugdíjasokat még jobban megmozgatták a történtek: 6 százalékuk kifejezetten a botrány miatt vett részt a voksoláson.

MTI