Jó hírek érkeztek, működik a kormány csodafegyvere

Fotó: Shutterstock

A KSH adatai szerint nagymértékben esett az infláció júliusban. Egy év után újra 20 százalék alá került, és az elemzések szerint már októberben egyszámjegyűvé zsugorodhat.

Az elemzői várakozásnak megfelelően a nyáron erőteljes csökkenésnek indult az inflációs adat. Idén júliusban 17,6 százalékos volt a drágulás a tavalyi azonos hónapban mért árakhoz képest, ami azt jelenti, hogy egy év óta először sikerült 20 százalék alá szorítani az inflációt.  Talán ennél is jobb hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közleménye szerint júliusban 0,9 százalékkal mérséklődtek az élelmiszerárak a júniusi adatokhoz képest. 

Ezen belül a tojás 5,0, a tej 4,4, a kenyér 3,9, a vaj és vajkrém 3,8, a tejtermékek 3,4, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,8, a baromfihús 2,6, a sajt 2,5, a száraztészta 2,0 százalékkal kevesebbe, míg a párizsi és kolbász 1,0, a csokoládé és kakaó pedig 0,9 százalékkal többe került – írja a Világgazdaság

A tervezettnél jóval korábban meglehet az egyszámjegyű infláció

Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy az inflációt letörje. A miniszterelnök az év elején azt ígérte, hogy olyan intézkedéseket fognak hozni, amelyek segítségével az év végére 10 százalék alá szorítják a drágulás mértékét. 

A KSH által ma közölt adatok pedig azt mutatják, hogy jó eséllyel már a tervezettnél jóval korábban, akár októberben is egyszámjegyű lehet az inflációs adat. 

Nagyon hatékonyak a kormány intézkedései

Ez már a dinamikus inflációcsökkenés időszaka, a célzott kormányzati intézkedések, azaz a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer rendkívül hatékonyan és sikeresen működnek, mert öldöklő versenyt indítottak el az élelmiszerkereskedelmi piacon, ez pedig egyre lejjebb és lejjebb szorítja az árakat

– írta közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki hozzátette, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal által júliusban elindított online árfigyelőt már közel 1 millióan használták, a
platform által generált árverseny hatására a megfigyelt 62 termékkategóriából 53 termékkategóriában csökkentek az árak, átlagosan közel 8 százalékkal.

Az élelmiszerárstop kivezetése miatt sokan arra számítottak, hogy jelentősen drágulni fognak az árak. Ennek azonban éppen az ellenkezője történt. A tárcavezető szerint online árfigyelő rendszer ráadásul nemcsak megakadályozta, hogy a multik árat emeljenek az élelmiszerárstopok kivezetését követően, hanem az élelmiszerárak csökkentésére is rákényszerítette a multikat. A legkedvezőbb árakat nézve a hatósági árhoz képest, így a liszt ára 52 százalékkal, a napraforgó étolaj ára 40 százalékkal, a tojás ára 38 százalékkal, a burgonya ára 27 százalékkal lett olcsóbb.

Nagy Márton hozzátette, hogy a kormány a családok és a nyugdíjasok megvédése érdekében folyamatosan nyomon követi az inflációs folyamatok alakulását és véget vet az indokolatlan áremeléseknek. A Gazdasági Versenyhivatal ezért szigorúan ellenőrzi a multicégeket, hogy megelőzze az árspekulációt.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az inflációt a porba kell taposni, a kormány addig nem áll meg, amíg egy számjegyű nem lesz a szankciós infláció. Nagy Márton kiemelte, hogy az adatok alapján már 2023 októberében sor kerülhet, azaz a kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően már jóval az év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció.

Forrás: ripost.hu

https://ripost.hu/insider/2023/08/jo-hirek-erkeztek-mukodik-a-kormany-csodafegyvere?utm_source=hirkereso%3Fxml_output_generate_by_type%3Dhirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator