Jó hír a családoknak – a mától érkező családtámogatások az iskolakezdés terheit is könnyítik

Fotó: femina.hu

Csütörtöktől érkeznek a szeptemberi családtámogatási ellátások. A juttatások korábbi utalásával és kézbesítésével a családok iskolakezdési terheit könnyíti a kormány. Az intézkedés több mint egymillió családot érint.

Már javában tart az iskolakezdésre a felkészülés a családoknál. Ez azt jelenti, ahogy közeledik az új tanév, egyre többen keresik fel az írószerboltokat.

Az iskolakezdés, ahogy az elmúlt években, idén is anyagi terhet jelent a családoknak, de ahogy korábban, úgy most is számíthatnak a kormány segítségére.

„Ahogy már megszokhatták a családok, ilyenkor tanévkezdéskor az állam, a kormány azzal próbál segíteni, hogy hamarabb kapják meg a családok a különböző támogatásokat” – nyilatkozta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) elnöke.

Ilyen például az augusztusi családi pótlék, amit elvileg szeptember elején kellene az államnak kifizetni, de a pénz már augusztus végén a szülők rendelkezésére áll.

Postai úton augusztus 24-étől, a bankszámlákra pedig 25-én érkezik az előre hozott családi pótlék, illetve a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás is.

Az intézkedés egyébként egymillió-hetvenötezer családnak jelent segítséget a tanévkezdés előtt.

Király Nóra szerint az előre hozott kifizetések óriási segítséget jelentenek, főként a többgyermekes szülőknek. Szakértők szerint ugyanis az iskolakezdés költsége gyermekenként az 50 000 forintot is meghaladhatja az idén.

„Rengeteg családnak jelent nagy segítséget, hogy itt a nagy hajrában, amikor mindent meg kell venni, akkor van hova nyúlni, és van mit elkölteni, hiszen az iskolakezdés, óvodakezdés a gyerekek esetében az valóban sokba kerül” – tette hozzá.

Király Nóra szerint számos önkormányzat is nyújt iskolakezdési támogatást a rászorulóknak, amivel tovább lehet mérsékelni a kiadásokat.

A Ficsak elnöke ugyanakkor fontos segítségnek nevezte az ingyenesen kapható tankönyveket, a kedvezményes étkeztetést, illetve a beiskolázási támogatást is, amit a kormány nyújt a családoknak.

Ezekre az intézkedésekre a háború, a brüsszeli szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére is van elegendő forrás a költségvetésben. A Pénzügyminisztérium közleményben szögezte le, hogy a magyar kormánynak a családok védelme az egyik legfontosabb feladat most és a jövőben is.

Forrás: hirado.hu