Jelentős változás közeleg: megmutatja valódi erejét a nyár

Fotó: somogyma.hu

Pénteken igen erős melegedés indul a magasban, hétvégén országszerte nagyon meleg időre számíthatunk. A jövő hét elején érkezhet felfrissülést hozó hidegfront nyugat felől.

Kifejezetten meleg levegő árasztja el a Kárpát-medence térségét az előttünk álló napokban,

kánikulát, részleges hőséget okozva ezzel hazánkban is a hét végén

– hangzott el az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentésében.

Péntekre virradóan jelentős változás még nem várható, változó mennyiségű fátyolfelhő lesz felettünk az égen, amely elsősorban a Dunántúl vastagodhat meg, számottevő csapadékra azonban nincs kilátás. Hajnalra átlagosan 10 és 15 fok közé hűl le levegő, az északi völgyekben, a Kiskunsági-homokhátság területén, valamint a Nyírségben ennél hűvösebb is lehet

Napközben továbbra is sok lesz a napsütés, változó mennyiségű fátyolfelhőzet mellett, de számottevő csapadék továbbra sem valószínű, és kizárólag a délnyugati szél élénkülhet meg többfelé. A legmagasabb nappali hőmérséklet a csütörtökihez képest egy–fokkal magasabban alakul, 26 és 31 Celsius között várható.

Ehhez képest szombaton sokkal melegebb időre készülhetünk, ugyanis ekkor már fölénk érkezik az afrikai eredetű levegő, aminek köszönhetően

országszerte 30 fok fölé melegszik az idő. A déli megyékben 35–36 fok is elképzelhető.

A gomolyfelhőzet legfeljebb a Dunántúlon, valamit az északi tájakon fölött növekedhet meg, egy–egy frissítő záport, vagy zivatart okozva a délutáni órákban.

Vasárnap is hasonló időre számíthatunk az országban.

Jelentős enyhülésre a hétfő napon lehet számítani a nyugati megyékben, kiadós mennyiségű csapadékkal fűszerezve. Ugyanakkor az ország keleti fertályán nagyobb a bizonytalanság, hogy mikor érkezik meg a front mögött áramló hideg levegő, azonban a hét közepére a Tiszántúl is minden bizonnyal felfrissül.

Forrás: infostart.hu