Jelentős béremelést szeretne elérni a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma

Fotó: Shutterstock
Valiczkó Mihály – A kép forrása: www.kpe.hu

Az Orbán kormány évről évre a lehetőségekhez mérten kezdeményezi és támogatja a béremelések megvalósulását. A KPE különösen örvendetesnek tartja, hogy a jelentősen lemaradt bérek a mezőgazdaságban is folyamatosan növekednek. Felkészült, tapasztalt munkaerőt már csak illő bérezés ellenében lehet Magyarországon találni. (kpe.hu)

Jelentős béremelést szeretne elérni a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), 2019. január 1-jétől a minimálbért bruttó 190 ezer forintra, a garantált bérminimumot pedig bruttó 247 ezer forintra javasolják emelni – mondta Földiák András, a SZEF elnöke szerdán Budapesten az Almássy téren tartott sajtótájékoztatón. A szakszervezet egy harmadik bérelem, a diplomás bérminimum bevezetését is szükségesnek tartja, amit véleményük szerint bruttó 321 ezer forintban kellene meghatározni – tette hozzá az érdekképviselet elnöke. Boros Péterné, a SZEF alelnöke és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MKKSZ becslése szerint az általuk javasolt béremelés körülbelül 169 milliárd forint pluszkiadást jelent a költségvetésnek.

A közalkalmazotti bértáblának a SZEF által javasolt összegek képezzék az alapját, a bértáblában feltüntetett illetménytételeket pedig ezekhez a kötelező bérelemekhez rögzítsék – fogalmazta meg Földiák András a SZEF további követelését. A szakszervezeti vezető, mint a közszférában dolgozók egyik érdekképviseleti szervezetének az elnöke elmondta, hogy ma Magyarországon súlyos létszámhiány van a közszolgálatban, nagyon sok a kötelezően elvárt túlóra, ugyanakkor a kormányzati oldal létszám leépítéssel fenyegetőzik. A köz- és a versenyszférában dolgozó munkavállalókat sújtó problémák közül Földiák András kiemelte még a cafeteria-rendszer átalakítását is. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a létszámleépítés kérdésének tisztázására kezdeményezte a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) összehívását.

A Népszava arról ír, a kormány nem vonta be a közszolgálati szakszervezeteket a minisztériumokban és az országos háttérintézményekben tervezett nagyarányú létszámcsökkentés és több jogszabály módosításának előkészítésébe, pedig ez törvényi kötelessége lenne.

MTI