Jégesőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Kecskemét, 2013. május 31. Borsószem nagyságú jégdarabok egy kukoricaföldön Kecskemét határában 2013. május 31-én, miután jégesõ vonult át a térségen. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hidegfront érkezik, húsvétkor is előfordulhatnak záporesők.

Az ország nagyobb részén napos idő lesz a jellemző fátyolfelhőkkel, azonban csütörtök éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben, miszerint néhol zápor, zivatar és akár jégeső is előfordulhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Az északi és a keleti megyékben lehet számítani intenzívebb gomolyfelhő-képződésre, amelyből elsősorban a Nyírségben és Borsodban alakulhat ki a délutáni, esti órákban elszórtan zápor, zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 19 és 26 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon lesz hűvösebb. Késő estére többnyire 10 és 17 fok közé hűl le a levegő – írják.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az országos, középtávú előrejelzésében vasárnap azt jósolta: a húsvéti hosszú hétvégén már nem lesznek olyan derűs napjaink, mint a hét első részén.

Pénteken több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Az északkeleti, keleti megyékben nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat. Többfelé megerősödik a szél. A minimum-hőmérséklet 6–12, a maximum-hőmérséklet 13–22 fok között valószínű.

Szombaton a többórás napsütés mellett szórványosan előfordulhat kisebb eső, záporeső. Hajnalban 0–7, délután 9–14 fok valószínű.

Vasárnap is több órára kisüt a nap, de néhol záporeső is lehet. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 5, napközben 11 és 16 fok között alakul a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.

Csütörtök éjfélig figyelmeztető előrejelzés is életben van Magyarország területére: délutántól az északkeleti országrészben (az Északi-középhegység térségében, Észak-Alföldön, de legjobb eséllyel elsősorban Borsodban és Szabolcsban) a záporok mellett zivatar is várható.

ZIVATARBAN NÉHOL VIHAROS (60 KILOMÉTER/ÓRÁT MEGHALADÓ) SZÉL ÉS KIS MÉRETŰ JÉGESŐ IS ELŐFORDUL.

A késő este, péntekre virradó éjszaka az észak felől érkező hidegfront mentén máshol is van némi esély zivatar kialakulására.

Forrás: index.hu, NF