Javaslatok az orvosi kamarától és a Primus Egyesülettől. Nyomul a magánpraxis

Fotó: Shutterstock

Egy több évtizedes rutint kell az egészségügyben megváltoztatni

A Magyar Orvosi Kamara után a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete is megfogalmazott egy több pontból álló javaslatcsomagot, melynek célja, hogy az új kormányzati ciklus végére a hazai egészségügyi ellátás lényegesen jobb legyen. Lancz Róbert, a Primus új elnökének javaslata szerint többek között a magánellátásban is használható lenne a tb-kártya, de más olyan elemek is szerepelnek az ajánlásban, melyek több évtizedes rossz beidegződéseket hivatottak megváltoztatni.

Lancz Róbert lett a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének új elnöke. A Doktor24 vezérigazgatója Leitner György, az Affidea Magyarország korábbi ügyvezető igazgatójának tisztségét vette át. Lancz Róbert az Indexnek elmondta: fő célkitűzése, hogy az új kormányzati ciklusban az egészségügyért felelős Belügyminisztériummal és a meghatározó szakmai szervezetekkel közösen felmérjék, hogy melyek azok a területek, ahol változtatni kell annak érdekében, hogy az ellátás színvonala országszerte javuljon.

A Primus új elnöke már összerakott egy 5 pontból álló javaslatcsomagot, ezt lapunkkal is ismertette, meglátásai a következők:

  1. Be kell vezetni az úgynevezett szektorsemleges finanszírozást, ami azt jelentené, hogy a magánegészségügyben is elfogadnák a társadalombiztosítási (tb) kártyát. A gyakorlatban ez úgy nézne, ki, hogy ha a társadalombiztosítási rendszer fizet egységnyi forintot az állami szolgáltatónak, akkor ugyanazt az összeget a magánszolgáltatónak is odaadná. Ha a magánellátó a vizsgálatot magasabb áron végzi el, mert például valamilyen többletszolgáltatást is biztosít – ez lehet akár egy hotelszolgáltatás is –, akkor ennek az extra költsége az ügyfélre hárulna. Az új típusú finanszírozási rendszer célja az ügyfelek gyorsabb, minőségi kiszolgálása, az állami intézmények tehermentesítése, a várólisták csökkentése, és a kapacitások növelése.
  2. Mind a magán, mind az állami szektorban csökkenteni kell a várakozási időt, és ezzel párhuzamosan növelni kell a páciensekre fordított figyelmet.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/05/25/atalakitas-egeszsegugy-maganellatas-lancz-robert/