Javaslatcsomag készül egy kisvárosi programra

A kép forrása: goomturak.blogspot.com

A Polgári Kisgazdák megvitatják és a kormány felé javaslattal kívánnak élni annak érdekében, hogy a különböző, más és más cím alatt megjelent fejlesztési programok (Modern Város, Falvak, kisvárosi program) összhangba kerüljenek egymással, mert jelenleg úgy tűnik, hogy nem feltétlenül tudnak egymásról.

A megindított programok akkor lehetnek hatékonyak, ha egymásra épülnek és a rendelkezésre álló források kiegészítését jelentik az egyes programoknak.

A Polgári Kisgazdák már meghirdették, hogy az önkormányzati választásra saját választási programnak is tekintik a vidékfejlesztést, így annak minden részterületét.

(kpe.hu)

Új kisváros fejlesztési program kidolgozásába kezdett a kormány
Javaslatcsomag készül egy kisvárosi programra, ami az 5000 fő feletti települések fejlesztését célozná és legkorábban 2020-ban indulhat el – jelezte az 5000 fő alatti településekről szóló Magyar Falu program kvázi elindítása kapcsán Gyopáros Alpár. Az 5000 fő feletti településeknek szóló új programról egyelőre nem tudhatók részletek.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos egy keddi budapesti háttérbeszélgetésen megismételte a 150 milliárdos Magyar Falu programról eddig is jelzett főbb paramétereket: 50 milliárd forintot fordítanak 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, 25 milliárd forintot a falusi csokra és 75 milliárd forintot a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre.

Azt is újra hangsúlyozta, hogy a települések a forrásokhoz gyorsan hozzájuthatnak, miután a pályázati eljárás egyszerű. A kormány hivatalos honlapján megjelenő pályázatokat a Miniszterelnökség és a Magyar Államkincstár kezeli, azokról a beadási határidőt követő 2 hónapon belül döntenek, majd napok, maximum hetek telnek el a támogatott összeg elutalásáig. Jelzése szerint a program teljes mértékben előfinanszírozott és 2887 magyarországi település lehet kedvezményezettje a Magyar Falu programnak, sőt az is fontos, hogy az önkormányzatoknak nem kell engedélyes tervekkel rendelkezniük a pályázat benyújtásakor.

A Magyar Falu program hosszú távú program, az alapvető cél a népesség elvándorlásának lassítása, amit nem lehet egy év alatt elérni – fogalmazott Gyopáros Alpár, hozzátéve: a program folytatását legalább egy évtizedre tervezik. Jelezte: a 2019-es célkitűzések mellett – amelyek áthúzódhatnak akár 2020-ra is – hosszú távú cél a falvak részére további fejlesztési lehetőségek, támogatási célterületek kidolgozása, köztük a gazdaságfejlesztésé is.

A kormánybiztos kitért arra, hogy javaslatcsomag készül egy kisvárosi programra, ami az 5000 fő feletti településekre vonatkozna, ez legkorábban 2020-ban indulhat el. Ezzel már Magyarország minden településére kiterjed a településfejlesztési program, vagyis a teljes lakosság a kedvezményezettje lesz.

Gyopáros Alpár a program jelentőségét hangsúlyozva kifejtette: az általa képviselt dél-rábaközi terület sokáig fehér foltja volt Győr-Moson-Sopron megyének, azonban amint átadták az M86-os út Csorna-Szombathely közötti szakaszát, elindult a népességnövekedés az érintett településeken. Az azóta eltelt 4-5 év alatt 20 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma.

Forrás: portfolio.hu, MTI