Járna uniós pénz a határkerítésért

Fotó: magyaridok.hu

Magyarország nemcsak az uniós kötelezettségeit tartja be, de jelentősen hozzájárul az egész EU biztonságához – emlékeztetett Takács Szabolcs államtitkár. Minden olyan támogatást kapjon meg Magyarország az uniótól a határvédelemre, ami a közös szabályok szerint jár – ezzel a céllal kezdődtek meg a tárgyalások a kormány és az Európai Bizottság között.

Fotó: kdnp.hu

A határvédelmi költségek elszámolásáról tárgyalt tegnap Brüsszelben Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára. Magyarország ugyanis igényt tart arra, hogy az unió hozzájáruljon a határvédelemmel kapcsolatos költségekhez, ahogyan azt több más tagállam esetében is tette.

Takács Szabolcs lapunknak elmondta, az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóságának vezetőivel egyeztetett, akikkel ismertette, mi a politikai és jogi alapja a magyar igénynek. „Magyarország az elmúlt években meghatározó szerepet töltött be az illegális migráció felszámolásában, az ország méretéhez képest rendkívüli erőfeszítéseket tett” – hangsúlyozta. Az államtitkár felidézte, hazánk magyar költségvetésből, a magyar adófizetők pénzén tartja fenn a schengeni övezet külső határának védelmét, és biztosítja, hogy a folyamatos migrációs nyomásnak kitett szerb–magyar határon csak azok léphessenek be, akik megfelelnek a beutazás és a tartózkodás feltételeinek.

„Magyarország nemcsak az uniós kötelezettségeit tartja be, de jelentősen hozzájárul az egész EU biztonságához” – mutatott rá, s emlékeztette tárgyalópartnereit, hogy mintegy egymilliárd euróba kerül a határ védelme. A tegnap megkezdődött tárgyalások – ismertette lapunkkal Takács Szabolcs – arról szólnak, hogy az Európai Bizottság milyen mértékben fog hozzájárulni a Magyarország által határvédelemre áldozott költségek fedezéséhez. A tárgyalások során elmondta, hazánk minden olyan költség megtérítését kéri, amely a szabályok alapján jár, és amely az unió külső határának védelme érdekében elvégzett munka közben felmerült. A bizottsági illetékesek jelezték, vizsgálják Magyarország kérelmét a vonatkozó uniós jogszabályok alapján, figyelembe véve a tagállamok közti egyenlő bánásmód elvét. Mint mondta, jelentősen meg kellene emelni a határvédelemre szánt forrásokat az unióban, de a brüsszeli döntéshozók sokkal inkább az elosztást támogatják.

Takács Szabolcs megerősítette, a magyar kormány álláspontja teljesen világos.

„Semmilyen körülmények között nem fogadjuk el a kvótákat, az elmúlt három évben folyamatosan azt mondjuk, a külső határvédelemre kell fókuszálni. Ha az rendben lenne, nem is lenne ekkora baj” – mutatott rá. Emlékeztetett, a határvédelem jelentős költségekkel járt mások mellett hazánknak is, méltányos lenne, ha nem kellene ezt a terhet egyedül viselni.

(Magyar Hírlap, kormany.hu)