Japán békeszerződést kötne Oroszországgal

Fotó: Shutterstock

A Kuril-szigetek a második világháború óta Oroszországhoz tartozik, de Japán igényt formál a négy legdélebbi szigetre. A területi vita miatt még mindig nem született meg a világháborút lezáró békemegállapodás a két ország között.

Japán a feszült helyzet ellenére kész békeszerződést kötni Oroszországgal, és sajnálatosnak tartja, hogy a második világháború vége után 77 évvel ez még mindig nem történt meg – mondta kedden Kisida Fumio japán miniszterelnök. Hozzátette:

cserébe csak annyit kérnek, Oroszország adja vissza a Kuril-szigetek déli részeit. 

A második világháború végén a Szovjetunió katonai erővel visszavette a Kuril-szigeteket, de Japán fenntartja követelését a négy legdélebbi szigetre, Kunashirira, Iturupra, Shikotanra és a Habomai szigetekre, ezeket együttesen Északi Területeknek nevezik. Ezen területi követelések miatt nem került sor békeszerződésre a második világháború óta a két ország között.

Rendkívül sajnálatos, hogy 77 évvel a háború befejezése után a Kuril-szigetek kérdése még mindig megoldatlan, valamint hogy Japán és Oroszország között még mindig nem született békeszerződés. A japán–orosz kapcsolatokat jelenleg Oroszország ukrajnai agressziója feszíti. A japán kormány azonban eltökélt a területi kérdés megoldására és a békeszerződés megkötésére

– jelentette ki a miniszterelnök.

A japán kormány 1981-es döntése értelmében minden év február 7-én „nemzeti gyűlést” tartanak az országban az 1855-ben ezen a napon aláírt első orosz–japán szerződés emlékére. Ezeken az összejöveteleken részt vesznek miniszterek, a parlament mindkét házának tagjai, a kormányzó, valamint a Kuril-szigetek déli részének egykori lakosai – számolt be a TASZSZ.

Forrás: index.hu

https://index.hu/kulfold/2023/02/07/japan-oroszorszag-bekeszerzodes-vilaghaboru-kisida-fumio-kuril-szigetek/