János-napi borszentelés Sümegen

2022. december 27-én Sör László borrendi nagymester vezetésével vonultak fel Sümegen a Pannon Császári és Királyi Borlovagrend tagjai az Urunk Mennybemenetele Plébániatemplomhoz.

Ezt a templomot a XVIII. századig itt álló Szent Katalin templom helyére építette fel Padányi Biró Márton püspök 1756-ban. Falait Franz Anton Maulbertsch (1724-1796) világhírű freskói borítják.

Sümeg szőlőhegyei a Balaton-felvidéki Borvidék fontos részét alkotják, félúton Badacsony és Somló között. A legkorábbi hazai pezsgőgyártási kísérletek is Sümeghez fűződnek.

Barkóczi Rosty Lajos az 1800-as évek elején Champagne-ban tanulmányozta a pezsgőgyártást, majd Sümegen állította elő az első pezsgővel töltött üvegpalackokat.

Entz Ferenc a ma is működő Villányi úti Kertészeti Egyetem alapítója, amely az akkori időkben, mint Budai Vincellér Iskola kezdte meg a működését.

Ramasetter Vince, Sümeg jeles XIX. századi szőlész-borásza és borkereskedője volt.

A saját termelésű borokat üvegpalackokban árulta, és ezek Ausztriában, Szlovéniában és Bajorországban is kedveltek voltak. Ramasetter Vince több száz hektáron termelte a Balaton-felvidék jellegzetes íz- és illatanyagokban gazdag szőlőit. Ma a nevét iskola és köztéri szobor őrzi a Városban.

Sümeg egykoron a templomos lovagrend birtoka volt, A XIII. század elején ők építették fel a Város fölött 270 méter magasan álló, mára már szépen felújított fellegvárat. Később a Veszprémi Római Katolikus Püspökséghez került Sümeg számos értékes szőlőbirtoka. A Vároldal-dűlő első okirati említése 1572-ben történt. A Várhegy meredek tömbjének alapkőzete márga és mészkő, fölötte vékony, csak a pannon-gyeptársulások számára élhető termőréteg található.

Dr. Paál Sándor (PhD) c. egyetemi docens, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének tagja