Jakab Péter: Márki-Zay Péter megbuktatta az ellenzéket

Fotó index.hu

„Embert próbáló idők állnak mögöttünk és úgy tűnik, hogy embert próbáló idők is állnak előttünk” – jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik elnöke a közösségi oldalára feltöltött videóban a választási eredmények ismeretében.

A Jobbik elnöke megköszönte a választóknak, akik az ellenzékre húzták az X-et, továbbá köszönetet mondott az aktivistáknak, a szavazatszámlálóknak és a jobbikosoknak is.

Jakab Péter büszke arra, hogy az egységes ellenzék részeként küzdöttek a „rezsim” ellen, illetve arra is, hogy a hat ellenzéki párt le tudott ülni egy asztalhoz és be tudta temetni azokat az árkokat, amelyek korábban megosztották őket.

Márki-Zay Péter októberben hat párt hadseregét kapta meg, és tetemes ellenzéki előnyt. Ebből az előnyből fél év elteltével mára ellenzéki hátrány, hovatovább Fidesz-kétharmad lett. Talán a kevesebb és megfontoltabb beszéd, most több szavazatot hozott volna

– fogalmazott Jakab Péter.

Felidézte, hogy Márki-Zay Péter októberben arról beszélt, hogy leváltja az ellenzéket, a Jobbik-elnök azonban kijelentette: „Valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta”.

Azt is mondta, hogy az ellenzéknek most innen kell felállnia, de fel fognak állni, mert soha nem adják fel.

Hangsúlyozta: a hat ellenzéki párt összefogását meg kell tartani és meg kell erősíteni, az összefogásnak nincs alternatívája. Készülniük kell, mert Jakab Péter szerint „jó eséllyel” az Orbán-kormány nem húzza ki a következő négy évet, „rájuk fog omlani az a válság”, amit Orbán Viktor idézett elő. Hozzátette: fel kell készülniük, hogy ott álljanak és átvegyék az ország irányítását.

Erre készülünk, de már Márki-Zay Péter nélkül

– szögezte le Jakab Péter a videója végén.

Forrás: index.hu, Nótin Tamás

Karácsony Gergely: a nemzet fővárosa még mindig a szabadság szigete

Az ellenzéki összefogás eredményvárójának helyszínén Donáth Anna Momentum-elnök és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke is értékelt.

„Túl fiatalok vagyunk ahhoz, hogy engedjük, hogy kilopják a jövőnket. Most nem szabad feladnotok!” – mondta Donáth Anna az ellenzéki összefogás eredményváró rendezvényén, Márki-Zay Péter beszéde után. A Momentum elnöke, a párt európai parlamenti képviselője szerint elviselhetetlen időszakok jönnek, és tovább kell küzdeni, hogy „mentsük, ami még menthető a jövőnkből”.

Gyertek velünk! – szólította fel a közönséget.

Utána Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke lépett a színpadra és közölte: „az egyedüli lehetséges és tisztességes eredmény az, hogy itt vagyunk, miközben én sem ezt az eredményt reméltem. És nem csak hogy itt maradunk, hanem itt is maradunk, és amit elkezdtünk együtt, azt végig kell csinálnunk”.

Nem tudták meggyőzni a honfitársaik többségét, hogy nem arra van az előre, ahova mutogat a kormányoldal – értékelt a politikus. Ennek ellenére nincs más teendő, mint amit elkezdtek, csak be kell fejezniük, utalt a jövőre.

Sok minden maradt, például a nemzet fővárosa, ami még mindig a szabadság szigete ebben a hazában. „Azt szeretném, ha az emberek mindenhol mernének és tudnának szabadon gondolkodni, mint Budapesten talán azt megtehetik, de úgy tűnik, ma este a nemzet fővárosára maradt, hogy továbbvigye a szabadság és a szolidaritás zászlaját. Ezt visszük majd tovább minden településre.”

Forrás: infostart.hu