Jakab Péter egy zsák krumplit akart adni a kormányfőnek / Orbán Viktor: „Önök két dolgot nem tudnak, nyerni, meg veszíteni”

Fotó hirado.hu

Parlamenti felszólalások

Jakab Péter, a Jobbik elnök-frakcióvezetője a Parlament hétfői ülésén azt kérdezte Orbán Viktortól: „milyen a félelmen és szegénységen vett győzelem íze?” Mint kifejtette: a borsodi időközi választáson ugyanis azt mondták neki a helyiek, hogy azért szavaznak a Fideszre, mert az egyetlen bevételi forrásuk a közmunka, és ha nem jó helyre húzzák az ikszet, a kormánypárti polgármester ezt is elveszi tőlük. „Köszönjük a gratulációkat” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök válaszában, hozzátéve: ahogy Jakab Péter beszél a borsodi emberekről, több mint megalázó. „Azért vesztették el a választást, mert önök így beszélnek a borsodi emberekről, és pontosan azt gondolják róluk, amit most ön itt elmondott” – jelentette ki, szánalmasnak, nevetségesnek minősítve a jobbikos politikus szavait.

Jakab Péter viszonválaszában azt mondta, a kormányfő továbbra sem a nyugdíjakkal, a bérekkel, az egészségüggyel foglalkozik, hanem marad a gyűlölködés, a hazudozás. Szavait úgy zárta, véget fognak vetni a „krumplikirályságnak”. Ezután elindult Orbán Viktor felé egy zsák krumplival, mondván, hogy „a borsodiak ezt küldik neki”. A parlamenti közvetítésben az volt látható, hogy több kormánypárti képviselő, mások mellett Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Balla György, a kormánypárt frakcióigazgatója is odalépett, hogy megakadályozza a krumpli átadását. Jakab István levezető elnök figyelmeztette a Jobbik politikusát, és jelezte, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket. Orbán Viktor viszonválaszában közölte: reméli, hogy a krumpliért fizettek, „ha már a varrónőket elfelejtették kifizetni. (…) Önök két dolgot nem tudnak, nyerni, meg veszíteni.”

Az Origo hozzáteszi: az akcióról készült egy mémvideó, amelyben Chuck Norris amerikai színész reagált a jobbikos politikus viselkedésére, és amely Orbán Viktor Instagram-oldalának történetében jelent meg. A miniszterelnök Facebook-oldalán is megjelent egy videó „Paprikás krumpli // An angry potato” címmel.

„Jakab Péter összeomlott: ma egy zsák krumplival erőszakoskodott a Parlamentben. Dühös volt, most tudta meg, hogy ez is kell a paprikás krumpliba” – írta Kocsis Máté hétfőn a közösségi oldalán. A szintén fideszes Kósa Lajos a Facebook-oldalán a jobbikos politikus akcióját úgy kommentálta: nem világos, hogy mit akart Jakab Péter. A kormánypárti politikus négy lehetséges opciót vázolt fel, szerinte mi történhetett.

Egyéb

A Blikk úgy tudja: fellebbezést nyújtottak be a borsodi időközi választás eredményével szemben. Úgy értesültek: a Tóth Ádám független jelölt nevével fémjelzett fellebbezés a kormánypártok által állítólag elkövetett választási csalásokra hivatkozik.

Nézőpont-elemzés

A borsodi időközi választás eredménye is bebizonyította, hogy a baloldali pártok közös indulása egyáltalán nem garancia a sikerre, mivel a Gyurcsány-koalíció az önkormányzati munkája alapján sem bizonyult kormányképesnek – mutat rá a Nézőpont Intézet. Az elemzők nyolc állítás mentén vizsgálták meg, hogy mennyire bizonyultak (ön)kormányzóképesnek a tavaly ősszel létrejött balliberális együttműködések az általuk vezette városokban.

ORIGO.HU, 24.HU, MANDINER.HU, MTI, BLIKK.HU, MAGYAR NEMZET