Jakab Ferenc: kicsi az esély, hogy beoltott ember nem beoltottnak átadja a fertőzést

koronavirus.gov.hu

A pécsi virológus professzor szerint nagyjából egy hónap alatt teljes védelmet ad az újgenerációs vakcina.

Jakab Ferenc virológus professzor szerint a tünetmentes, de fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tüneteket produkáló betegek oltásáról pedig a kezelőorvosnak kell döntenie. A szakember szerint arra kevés az esély, hogy valaki az oltás után elkapott fertőzést tovább tudja adni egy még be nem oltott személynek. Szerinte az óvintézkedéseket mindaddig fenn kell tartani, amíg nem végzik el a megfelelő számú oltást, és nem alakul ki a nyájimmunitás – a virulógus erről az ATV-nek beszélt.

„Én is beadattam az oltást természetesen, az elsők között voltam, aki jelentkezett, nem, semmi mellékhatása nem volt” – mondta. Szerinte

a tünetmentes, de épp fertőzött személy is megkaphatja az oltást. A kórházban fekvő súlyos tünetes betegek oltásáról pedig a kezelőorvos dönthet majd.

Egyben biztosak a virológusok: a Covid ellen hatásos az oltás. Azt viszont még vizsgálják, pontosan milyen formában váltja ki a védekező hatást a vakcina.

„Egyértelmű tanulmányok nincsenek még arra, hogy aki oltott személy, az nem kaphatja el soha többé a vírust, vagy csak elkapja, de enyhe, észrevétlen módon, gyakorlatilag tünetmentesen zajlik le nála. De reményeim szerint a vírusfertőzés ellen és a betegség kialakulása ellen is megvéd” – vélekedett a szakember.

Arra a kérdésre, hogy a beoltott személy az oltás után elkapott vírust tovább tudja-e adni egy másik nem oltott személynek, Jakab Ferenc úgy válaszolt: erre kicsi az esély.

Forrás: infostart.hu