Itt vannak a kormány új otthonfelújítási programjának részletei

Fotó: Árvai Károly, kormany.hu

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatalos Facebook oldalán ismertette az otthonfelújítási program részletei, amelyet legfeljebb 3 millió forintig lehet igénybe venni.

Továbbra is egy olyan lehetőségről van szó, amellyel az igénybe vevők a már meglévő otthonukat tudják felújítani, szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni. Továbbra is az élhet a lehetőséggel, aki legalább egy gyermeket nevel. Az állami nyújtotta otthonfelújítási támogatás ezeknek a költségeknek a felét, legfeljebb 3 millió forintig finanszírozza.

Ugyanakkor ezt a lehetőséget nem kötelező 3 millió forint értékig igénybe venni. Akár kisebb összeget is igényelhetnek, és mindenki csak egyszer. És ugyanarra az ingatlanra ugyanaz a család ezt a lehetőséget csak egyszer veheti igénybe.

Mi kell ahhoz, hogy valaki élhessen az otthonfelújítási támogatással? Legalább egy gyermeket kell nevelnie a családnak. A gyermek már a terhesség 12. hetétől számít ebben az esetben, egészen a gyermek 25 éves koráig, ha együtt él a családdal.

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket. Hogyha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él, vagy akár Gyermekek Otthongondozási Díjara (GYOD) jogosítja a szüleit, abban az esetben nem számít a gyermek életkora. Akár felnőttkorban is igényelhetik utána az otthonfelújítási támogatást.

Ha elváltak, külön élnek a szülők, és megosztva nevelik a gyermeküket, az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak, az összeget megoszthatják egymás közt, amely számukra is ugyanakkora.

Forrás: index.hu, Hercsel Adél