Itt az újabb lakástámogatás a kormánytól, a rozsdaövezetekben hullanak az ingyenmilliók

Forrás: Depositphotos

A tegnapi közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely a rozsdaövezeti akcióterületeken épülő lakóingatlanok adó-visszatérítéséről rendelkezik. Eszerint az itt épülő új lakások után fizetendő 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik a vásárlók.

Miután az 5%-os lakásáfát minden újonnan épülő lakáscélú fejlesztésre kiterjesztették, a rozsdaövezeti beruházások – amelyekre már ezt megelőzően is kedvezményes, 5 százalékos áfa vonatkozott – célzott támogatás nélkül maradtak. Ez azonban – ahogyan arra számíthattunk – megváltozott:

A költségvetésből vissza nem térítendő támogatásként visszafizetik a rozsdaövezetekben épül új lakások 5 százalékos áfáját, azaz gyakorlatilag áfamentesen lehet itt új lakást vásárolni.

A rendeletben rögzítik, hogy a támogatás összege megegyezik a lakás vásárlásáról kiállított számla vagy számlák szerint megfizetett 5%-os általános forgalmi adó összegével. A rozsdaövezeti akcióterületek kijelöléséről itt írtunk korábban. A rendelet további részleteivel hétfőn külön elemzésben foglalkozunk. Azt is fontos tudni, hogy

Az újonnan tervezett lakófunkció csak az arra alkalmas területeken, vagy a szükséges feltételek megteremtése esetén támogatható

– nyilatkozta június közepi megkeresésünkre Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára, a Rozsdaövezeti Bizottság elnöke.

A pályázás során az állami vagy önkormányzati tervezetek a magáncégekéhez hasonlóan, egyaránt a bizottsághoz futnak be. „A pályázók köre nincs korlátozva, így akár magánszemélyek, jogi személyek, települési vagy kerületi önkormányzatok és az állam is tehet javaslatot a bizottság részére. A kezdeményezők jellegétől függetlenül az elbírálás azonos szempontrendszer szerint történik” – tudtuk meg a Füleky Zsolt válaszaiból.

Forrás: portfolio.hu