Itt az új üzemanyag

Forrás - Nyitókép: A képen a krakkói RIOT Technologies vállalkozás „Premier” névre keresztelt autója látható, a kép csak illusztráció, forrás: you tube

Nagy áttörést értek el az energiaforrásként szolgáló hidrogén szállításában az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatói.

A szakemberek membrántechnológia használatával képesek voltak a hidrogént ammóniává, majd azt ismét hidrogénné alakítani, ami azt jelenti, hogy világszerte könnyen szállíthatóvá válik a környezetbarát, hidrogénhajtású gépkocsik üzemanyaga – jelentette be szerdán az ügynökség.

 

 

A kulcs az, hogy képesek vagyunk egyik helyről, az előállítás helyéről elszállítani a megújuló energiából előállított üzemanyagot, például Nyugat-Ausztráliából a világ bármely pontjára”- mondta David Harris az ABC televíziós társaságnak.

Eddig valószínűtlennek tartották a hidrogén szállítását alacsony sűrűsége és gyúlékonysága miatt.

„Elsők vagyunk abban, hogy bemutattuk a nagyon tiszta hidrogén előállítását ammóniából. Ma a világon először történt meg, hogy hidrogénautókat ammóniából, szénmentes anyagból előállított üzemanyaggal töltöttek fel.”

– hangsúlyozta Michael Dolab, a CSIRO vezető kutatója.

Dolab szerint 2025-ben akár egymillió gépkocsi is működhet a technológiával, mivel csökkenni fognak az üzemanyag előállítási költségei.

A CSIRO-nál már Japánból, Dél-Koreából és Európából is érdeklődtek a megoldás iránt.

(utajovobe.eu)

Polgári Kisgazdák és a Zöld Áramlat Alapítvány szakemberi figyelemmel kísérik és támogatják az új környezetbarát technológiákkal kapcsolatos kísérleteket illetve alkalmazásukat. Bízunk benne, hogy az új ígéretes technológia, rentábilis lesz a közúti közlekedés viszonyai között is.

Kékesi Márton

KPE szakértő