Itt az orosz válasz az ukrán HIMARS-csapásokra

hirado.hu

Állításuk szerint az orosz erők megsemmisítették a HIMARS-sorozatvetőt, amelyből a támadást indították, valamint megöltek több mint kétszáz ukrán „nacionalistát” és külföldi „zsoldost”.

Az újévi ukrán rakétacsapásban Makijivkában életüket vesztett orosz katonák száma 89-re nőtt, a HIMARS sorozatvető pedig, amelyből a rakétákat kilőtték, megsemmisült a megtorló csapásban – közölte szerdán Szergej Szevrjukov altábornagy, az orosz fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnöksége vezetőjének első helyettese.

A tragédia fő oka a védelmi minisztérium szerint az volt, hogy a személyi állomány körében a tilalom ellenére is tömeges volt a mobiltelefonhasználat, ami az ukrán fél számára lehetővé tette, hogy bemérje a katonák tartózkodási helyét. Az altábornagy azt mondta:

az orosz erők válaszul megsemmisítették a HIMARS sorozatvetőt, amelyből a támadást indították.

Emellett a druzskivkai vasútállomás közelében végrehajtott rakéta- és légicsapások megsemmisítettek további négy HIMARS-t, négy RM-70 Vampire sorozatvetőt, több mint 800 hozzájuk való lőszert, nyolc járművet, valamint megöltek több mint kétszáz ukrán „nacionalistát” és külföldi „zsoldost”.

Az oroszok nem felejtenek

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz volt vezérigazhatója, a Cári Farkasok katonai tanácsadócsoport vezetője szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy elküldött egy testéből kioperált repeszdarabot Pierre Lévy moszkvai francia nagykövetnek, azt kérve tőle, hogy adja át Emmanuel Macron elnöknek. Rogozin december 22-én Donyeckben sebesült meg a vállán és nyaki gerincén egy francia CAESAR önjáró tarackkal végrehajtott tüzérségi támadás következtében, amelyben Vitalij Hocenko, az Ukrajnáról elcsatolt Donyecki Népköztársaság miniszterelnöke is megsebesült.

Rámutatott arra, hogy Donyec-medencében

civilek százai, köztük gyerekek életét oltották ki francia fegyverek és zsoldosok.

Rogozin arra kérte Lévyt, hogy mondja meg Macronnak: Franciaország és más NATO-országok nem vonhatják ki magukat a Donyec-medencében elkövetett háborús bűncselekmények felelőssége alól. Sajtóértesülések szerint a Roszkoszmosz volt vezetője és környezete ellen is mobiltelefonforgalmi adatok alapján intéztek támadást.

Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója szerdán Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az orosz légvédelem a belbeki katonai repülőtér közelében, a tenger felett lelőtt két drónt.

Forrás: MTI, mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230104_orosz_ukran_haboru_oroszorszag_ukrajna_kulfold_himars_emmanuel_macron_donyeck