Itt az ideje, hogy a kamarai tagok az adminisztráció helyett a termeléssel foglalkozzanak

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke, Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Szendrei László, a NAK Heves megyei elnöke (b-j) - fotó: Komka Péter, MTI

A Magosz-elnöke szerint erős a szövetség a gazdatársadalomban.

Erős a szövetség és szoros az együttműködés a terméktanácsok és a szakmaközi szervezetek között az országban – jelentette ki az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyöngyösi szolgáltató központjának hétfői átadásán. Szerinte kizárólag

az az ország lehet versenyképes uniós és nemzetközi szinten, amely a tudásra alapoz és ahol az egyetemeket használható tudás birtokában hagyhatják el a hallgatók.

Jakab István emlékeztetett rá, hogy a NAK megújításának egyik célja éppen az volt, hogy a szervezet magas színvonalon, egységes szempontok alapján, erős tudás- és információs bázisra alapozva szolgálja ki a magyar gazdatársadalmat. A szavai szerint sikeresen végrehajtott átalakítás egyik eredménye, hogy a kamara gyöngyösi szolgáltató központjának átadásán a hazai oktatási intézmények számára példaértékű együttműködési megállapodást írhat alá a NAK és az Eszterházy Károly Egyetem vezetője – tette hozzá.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta: az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusától bérelt, 160 négyezetméteres létesítménnyel együtt eddig hét településen adtak át hasonló komplexumokat, a következő pedig szerdán, Pápán nyílik – közölte.

A fejlesztés célja, hogy a mai kor igényeinek megfelelő tudással, információkkal lássák el a kamara tagjait. Az elnök megjegyezte:

saját szolgáltatásként biztosítás-közvetítéssel és telekommunikációs segítségnyújtással is támogatják a gazdák munkáját.

Emellett ezekben a központokban intézhetők az őstermelői igazolványokkal és az agrártámogatásokkal kapcsolatos ügyek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy elindult a NAK szaktanácsadói hálózata, amely ingyenes csoportos, illetve a piaci ár tizedébe kerülő egyedi tájékoztatást nyújt a gazdálkodóknak. A kezdeményezést annak érdekében hívták életre, hogy a kamarai tagok az adminisztráció helyett a termeléssel és értékesítéssel foglalkozhassanak, és ezzel is erősítsék piaci versenyképességüket – mondta.

agrotrend.hu / MTI