Itt a toplista: Európa élén a magyar gazdaság

Fotó orientpress.hu

A negyedik negyedévben Európa legnagyobb növekedését érte el Magyarország – derül ki az Eurostat kedden közölt adataiból. Az adatbázis szokás szerint még nem teljes, vagyis néhány ország megelőzhet, de egyelőre az éves összevetésben is a második helyen állunk a lengyelek mögött. A KSH kedd reggel közölte a negyedik negyedéves előzetes GDP-adatot, mely szerint az év végén 7,2%-kal bővült a magyar gazdaság, így a 2021-es növekedés 7,1% volt, amire nem volt példa az elmúlt harminc évben. Az adat meghaladta a várakozásokat, előzetesen 7 százalék körüli, inkább kicsivel az alatti éves növekedés tűnt reálisnak.

Nem sokkal a magyar statisztika megjelenése után az Eurostat is közölte első becslését a negyedik negyedévvel kapcsolatban. Ez alapján a negyedéves összevetésben Magyarország 2,1%-os növekedésével az élre került, ennél nagyobbat az eddig ismert adatok szerint egyik uniós tagállam sem produkált. A dobogóra még a spanyolok és a lengyelek fértek fel mögénk. A sor végén az osztrák, a német, a román és a lett gazdaság volt, melyek még zsugorodtak is a harmadik negyedévhez képest.

Persze azt ki kell emelni, hogy hét tagállam adata még nem ismert, közülük még megelőzhet bárki a végső összevetésben. A harmadik negyedéves adatok alapján erre a horvátoknak van a legnagyobb esélyük, de a negyedév/negyedéves összevetés ebből a szempontból elég kiszámíthatatlan.

Az éves összevetésben Magyarország a második helyre került 7,1%-os bővülésével a lengyelek 7,7%-os adata mögött. A dobogó harmadik fokára az olaszok értek oda. Európa leggyengébb növekedését az eddigi adatok alapján Szlovákia és Németország produkálta.

Itt szintén nem ismert még minden adat, néhány ország például a harmadik negyedévben kétszámjegyű növekedést produkált, nekik jó esélyük van még előzni. Ide tartoznak az írek, a görögök, a horvátok, de akár Málta vagy Észtország is.

Vagyis összességében ugyan még hátrébb szorulhatunk az európai rangsorban, de nem túlzás azt állítani, hogy

a magyar gazdaság növekedése a kontinens élvonalában van.

Forrás: portfolio.hu