Itt a tavasz, kezdjünk kertészkedni

A kép forrása: sokszinuvidek24.hu

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

A vetéshez előkészített kerti parcella. – A kép forrása: kertlap.hu

A szikkadt talajon fontos teendő a párolgási felület mielőbbi csökkentése, melyet simítózással érhetünk el. A korai vetésű, ültetésű növények számára már megkezdhető a vető-, illetve az ültető ágy készítése. Az elsimított talajra szórjuk ki az alapműtrágyát, mely kertészeti növények esetében lehetőleg klórmentes komplex műtrágya. A kiszórandó mennyiséget mindig a vetendő-ültetendő növény igénye alapján határozzuk meg. A kiszórásnál törekedjünk az egyenletes elterítésre, és minél előbb dolgozzuk be a talajba. Ha az előző év során kertünkben találkoztunk talajlakó kártevőkkel, rágásnyomokkal, akkor szerezzünk be talajfertőtlenítő szert, melyet a vetéssel egy időben szórjunk ki, a felhasználási útmutatóban leírtak szerint. A talajfertőtlenítő készítmények kijuttatása során szigorúan tartsuk be a munkavédelmi előírásokat, használjuk a szükséges védőfelszereléseket.

Szépen fejlődik a kiültetett fokhagyma. – A kép forrása: hu.govoril.info

A talajok felmelegedésével egy időben már ültethető a fok- és vöröshagyma dughagymáról, de a magvetés is megkezdhető a vöröshagyma, petrezselyem, sóska, spenót, sárgarépa esetében. Készülni lehet a zöldborsó szakaszos vetésére is. Ha továbbra is elkerül bennünket az eső, érdemes a száraz vetőágyat a vetés, ültetés után hengerezéssel, tömöríteni, mert így kevésbé lesz levegős a talaj, jobban tartja a nedvességet. Kisebb területen ugyanezt elérhetjük a gereblye fokának a használatával. Nehezen csírázó növények sorjelzésére használjunk könnyen kelő magvakat, így a hónapos retek vagy saláta magját, mert az így a ki nem kelt állományok sorai is kapálhatók gyomosodás, talajkérgesedés miatt. Melegigényes növényeink magjait már elvethetjük a napos ablakpárkányokon elhelyezett virágládákba, illetve télikertekben, esetleg fűtött üveg- és fólia-sátorban. Az előre palántafölddel megtöltött cserepekbe 1-2 darab magot tegyünk a vetés mélységéig, majd takarjuk be földdel és öntözzük be állott, langyos vízzel. A magvak keléséig takarjuk a talaj felszínét a kiszáradás elkerülése érdekében, de gondoskodjunk a szellőzésről, mert könnyen bepenészedik a talaj felszíne, ami a csíranövény pusztulásával járhat. Takarásra kiválóan használható a száraz széna. Legyen a talaj folyamatosan nyirkos, mert a magok kicsírázásához víz kell, de kerüljük a túlöntözést, mert az a talajban levegőtlenséget, majd palántadőlést okoz. A kikelt növénykéket tartsuk egyenletesen meleg helyen, majd óvatosan, az enyhe talajnedvesség eléréséig, mérsékelten öntözzük. 5-10 centiméteres magasság elérésekor hurkapálcikával karózzuk ki, nehogy megdőljön a palánta. A tervezett szabadföldi kiültetés előtt 1-2 héttel kezdjük meg egyre frisseb levegő beengedésével a növények edzését, betartva a fokozatosság elvét. (Forrás: agroforum.hu)