Itt a szezon, végre megjöttek a magyar zöldségek az üzletekbe

Fotó Agrofórum Online

A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is.

 A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek. Ezzel párhuzamosan várhatóan a következő hetekben arányaiban csökken a jellemzően mediterrán térségből származó import termékek kínálata. A NAK szerint nem kérdés, hogy a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.

Az év ezen időszakában még a hajtatott (fűtött növényházakban és hidegfóliákban termesztett) zöldségek kaphatók, de folyamatosan érkeznek majd a későbbiekben a szabadföldi zöldségek is. A hazai teljes zöldségtermesztő felület mintegy 90 ezer hektár, ebből az úgynevezett hajtató felület nagyságrendileg 3500 hektár. Ebből 220-230 hektár üvegház, a többi fólia; a fűtött felület összesen 500-600 hektár.A növényházi termőfelületen közel 400 ezer tonna friss, ízletes zöldséget állítanak elő a magyar zöldségkertészek, akik a termőterület meghatározó részén már biológiai növényvédelmet használnak, hogy minél egészségesebb termékeket kínálhassanak a fogyasztóknak – írták.

2020-ban enyhe visszaesés volt az európai zöldségtermelésben

Az Európai Unióban termelt zöldségfélék összes mennyiségének csaknem a felét a paradicsom, a hagyma és a sárgarépa adja. E három faj termőterület- vagy hozambeli változásai jelentősen képes befolyásolni az Unió zöldségtermelésének eredményét. Az említett három zöldségfélén túl is tapasztalhatók említésre méltó változások – írta a FruitVeB. Az előzetes adatok szerint az Európai Unióban a zöldségtermés mennyisége a 2020 évben 59,53 millió tonna volt, ami közel 1 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében azonban eltérő eredmények vannak. A legnagyobb termelő országban, Spanyolországban a termés mennyisége csaknem 5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ennek oka a hagyma és az ipari paradicsom esetén bekövetkezett mennyiségi visszaesés, melyek kihatással voltak az Európai Uniós összeredményre is.

Paprika, padlizsán, káposzta, hagyma

Paprikából, padlizsánból és fejes káposztából azonban többet takarítottak be 2020-ban, mint az azt megelőző évben. (A 2020. év értékelésekor Nagy-Britannia még mint EU tagállam szerepelt a tagállamok listáján, egyébként a teljes EU 28-ak zöldségtermésének 4 százalékát adta). Az EU-28-ak hagymatermése 2020-ban 6,2 millió tonna volt, ami a 2019. évi rekord mennyiségnél közel 5 százalékkal kevesebb hagymát jelent. Spanyolország a 2019. évi rekordhoz jelentős mennyiséggel járult hozzá, mivel itt is történelmi csúcsot ért el a betakarított hagyma mennyisége. Azonban ugyanez a helyzet a 2020. évi visszaesés esetében is, az európai összetermés visszaesése lényegében a spanyol termelés látványos csökkenésének köszönhető. Más tagállamokban stagnált vagy éppen növekedett a betakarított vöröshagyma mennyisége.

Forrás: magro.hu