
A piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben kaphatók a hazai termelésű, friss primőr (fóliás, illetve üvegházi) zöldségek. Paprika, paradicsom, retek, uborka, fejes saláta, zöldhagyma és sárgarépa is elérhető. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az embereket, hogy válasszák a friss hazait, segítsék ezzel is a magyar gazdákat! Az év ezen időszakában még a hajtatott zöldségek kaphatók, de hamarosan érkeznek a szabadföldi zöldségek is.
A piacokon és a kiskereskedelmi láncok üzleteiben folyamatosan jelennek meg a friss hazai zöldségek. Ezzel párhuzamosan várhatóan a következő hetekben arányaiban csökken a jellemzően mediterrán térségből származó import termékek kínálata. A NAK szerint nem kérdés, hogy a friss magyar áruk mind ízben, mind frissességben felülmúlják az importot.
2020-ban enyhe visszaesés volt az európai zöldségtermelésben
Az Európai Unióban termelt zöldségfélék összes mennyiségének csaknem a felét a paradicsom, a hagyma és a sárgarépa adja. E három faj termőterület- vagy hozambeli változásai jelentősen képes befolyásolni az Unió zöldségtermelésének eredményét. Az említett három zöldségfélén túl is tapasztalhatók említésre méltó változások – írta a FruitVeB. Az előzetes adatok szerint az Európai Unióban a zöldségtermés mennyisége a 2020 évben 59,53 millió tonna volt, ami közel 1 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Az egyes tagállamok és az egyes termékek tekintetében azonban eltérő eredmények vannak. A legnagyobb termelő országban, Spanyolországban a termés mennyisége csaknem 5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ennek oka a hagyma és az ipari paradicsom esetén bekövetkezett mennyiségi visszaesés, melyek kihatással voltak az Európai Uniós összeredményre is.
Paprikából, padlizsánból és fejes káposztából azonban többet takarítottak be 2020-ban, mint az azt megelőző évben. (A 2020. év értékelésekor Nagy-Britannia még mint EU tagállam szerepelt a tagállamok listáján, egyébként a teljes EU 28-ak zöldségtermésének 4 százalékát adta). Az EU-28-ak hagymatermése 2020-ban 6,2 millió tonna volt, ami a 2019. évi rekord mennyiségnél közel 5 százalékkal kevesebb hagymát jelent. Spanyolország a 2019. évi rekordhoz jelentős mennyiséggel járult hozzá, mivel itt is történelmi csúcsot ért el a betakarított hagyma mennyisége. Azonban ugyanez a helyzet a 2020. évi visszaesés esetében is, az európai összetermés visszaesése lényegében a spanyol termelés látványos csökkenésének köszönhető. Más tagállamokban stagnált vagy éppen növekedett a betakarított vöröshagyma mennyisége.
Forrás: magro.hu