Itt a rendkívüli kamatemelés az MNB-től!

A MNB központi palotája. - A kép forrása: novekedes.hu

Ma 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB az irányadó eszközében, az egyhetes betéten – derült ki a jegybank által ma közzétett tender-adatokból. Az emelés rendkívülinek mondható, hiszen bár a jegybanknak minden héten van lehetősége módosítani az irányadó rátán, egy ideje kitartott azon gyakorlata mellett, hogy csak a Monetáris Tanács alapkamatról határozó, hó végi ülése kapcsán változtatott a valódi irányadó eszközén.

Bár a kamatemelés rendkívüli időpontban történt, teljesen váratlannak mégsem nevezhető. Az elmúlt időszakban ugyanis több olyan dolog történt, ami kamatpolitikája felülvizsgálatára késztethette a jegybankot.

  • A múlt szerdán közzétett májusi magyar inflációs adat még a pocsék várakozásoknál is magasabb lett, szerkezetében pedig továbbira is erősödő árnyomásra utalt. Ezután megjelent olyan jegybanki nyilatkozat, amiben benne volt a kamatemelések lassítási szándéka is, így ez forintgyengülést váltott ki. Ezután egy újabb jegybanki nyilatkozat a határozott emelések folytatásának tervét ismét hangsúlyozta.
  • Múlt pénteken az Egyesült Államokból is a vártnál magasabb inflációs adat érkezett, alaposan meggyengítve azokat a várakozásokat, amely szerint a tengerentúlon már elérte csúcsát a pénzromlás üteme. Ez komoly pénz- és tőkepiaci eladói hullámot váltott ki világszerte péntek és kedd között.
  • Az egyre rosszabb inflációs kilátások miatt a fejlett jegybankok egyre „héjábbak”. A korábban hezitáló Európai központi Bank erőteljes kamatemeléseket helyezett kilátásba, a Fed pedig tegnap 75 bázisponttal, történelmi mértékben szigorított és nem zárta ki, hogy a következő ülésen is ilyen lépésben emel.
  • Ilyen környezetben a történelmi mélypontra gyengülő (és így további inflációs nyomást jelentő) forintárfolyam különösen rossz optikájú, amit szó nélkül hagynia a jegybanknak hitelességi kockázatokat jelentett volna.

Mindezek nyomán tehát most 50 bázisponttal, a hónap közepén emelte meg az egyhetes betéti tenderrel felkínált kamat mértékét az MNB, így az 7,25%-ra változott. A jegybank sajátos monetáris politikai eszköztára miatt a kamatemelés kapcsán nincs hivatalos megszólalási alkalma, de amint kommunikál a jegybank, a Portfolio beszámol róla.

Forrás: portfolio.hu

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220616/itt-a-rendkivuli-kamatemeles-az-mnb-tol-550989