Itt a kormány legújabb döntése a SZÉP-kártyákról

Fotó koronavirus.gov.hu

A kormány egy határozatban szabályozta, hogy a következő években mekkora támogatást biztosíthatnak a központi költségvetésből a Széchenyi Kártya Programnak. A szabályozás értelmében egészen 2034-ig előírták a támogatás mértékét, és az is kiderült, hogy jóval több pénzt szánnak a programra, mint akár csak egy hónappal ezelőtt.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt hónapban beszélt arról, hogy azok, akik 2022. október 15-éig kaptak pénzt a SZÉP-kártyájukra, 2023. május 31-éig használhatják fel a most még érvényben lévő kedvezőbb adózás mellett az összeget. Aki ezt nem teszi meg, annak a kártyákon maradt egyenleg 15 százalékát kiszámlázza a kártya kibocsátója.

A kormány most egy újabb döntést hozott a Széchenyi Kártya Programról, és előírták, hogy idén és a következő években mekkora forrásokra tarthat igényt a program. Az idei év vonatkozásában azt írták, hogy „az orosz–ukrán konfliktus és az energiaár-emelkedések által súlyosan érintett hazai mikro-, kis- és középvállalkozások kedvezményes finanszírozási forrásokhoz való hozzájutása érdekében” támogatják azt, hogy a program által, az idei évre igényelt többletforrásokat a központi költségvetés terhére biztosítsák.

Ezenkívül a jövő évre vonatkozóan is többletforrásokat biztosít a kormány az eddig jóváhagyott pénzek mellett. A szabályozás értelmében ennek összege legfeljebb 21,78 milliárd forint lehet, amelyet ugyancsak a központi költségvetésből fognak biztosítani.

2034-ig számolnak vele

A határozatban azt is előírták, hogy a 2024 és 2034 közötti időszakban is biztosítani kell a programhoz szükséges források rendelkezésre állását. A program finanszírozása várhatóan ez idő alatt már évről évre csökkenni fog, az alábbiak szerint:

  • a 2024. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 198 milliárd forint.
  • A 2025. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 163,5 milliárd forint.
  • A 2026. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 112,5 milliárd forint.
  • A 2027. évre vonatkozó kötelezettségvállalás felső korlátja 75,5 milliárd forint.
  • A 2028–2034. évekre vonatkozó kötelezettségvállalások felső korlátja évente 42,5 milliárd forint.

A határozatban azt is előírták, hogy magát a programot akár 2038-ig is finanszírozni lehet a Miniszterelnöki Kabinetiroda megfelelő előirányzatának terhére.

A fenti összegek azért is figyelemre méltók, mert a kormány októberben már kiadott egy ehhez hasonló határozatot a SZÉP-kártya program jövőbeli finanszírozásáról, abban viszont még a fentieknél tízmilliárd forintokkal alacsonyabb összegek szerepeltek felső korlátként. 2024-re például csak 160,7 milliárd forintot,  a 2028–2034. közti évekre pedig évente 33 milliárdot szántak (és a többi évnél is hasonló arányban volt kevesebb a maximális keret).

Nemrég az is kiderült, hogy az idén eddig mekkora összegeket költöttek el a magyarok a K&H által kibocsátott SZÉP-kártyákkal (az intézet mellett két másik bank, az OTP és az MKB is bocsát ki SZÉP-kártyákat). A K&H úgy számol, hogy az év végére az ő kártyáikon keresztül elköltött pénz mértéke elérheti a 30 milliárd forintot.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/11/29/szep-kartya-program-forrasok-biztositasa-2034-ig/