Itt a figyelmeztetés: ezeken a folyókon lehet elsőfokú árvízvédelmi készültségre számítani

Forrás hellovidek.hu

Az előttünk álló nagyjából egy hét leforgása alatt mediterrán ciklonok fogják alakítani hazánk és a környező országok időjárását is. Ahogy az Időkép írja, többfelé akár két havi, lokálisan viszont akár három havi csapadékmennyiség is leeshet a következő egy hétben.

Ez folyóink vízgyűjtőit is érinti, így több vízfolyásunkon is árhullámok kialakulására kell számítani. A Hydroinfo.hu hidrológiai előrejelzései alapján elsősorban a Sajón és a Tarnán várható olyan mértékű árhullám, hogy a vízszint a hét közepén elérje az I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet.

Ahogy a portál írja, mivel mediterrán ciklonok hozzák több hullámban a csapadékot, így hosszabb távra nehéz előrejelezni pontosan a csapadék térbeli eloszlását, emiatt előfordulhat az is, hogy akár még magasabb készültségi szintet érjen el a két folyón az árhullám nagysága, valamint más folyókon is nagyobb víztömeg vonulhat le, így akár más folyókon is előfordulhat, hogy készültségi szintet elérő vízállások alakuljanak ki.

Forrás: hellovidek.hu

https://www.hellovidek.hu/utazas/2023/01/16/itt-a-figyelmeztetes-ezeken-a-folyokon-lehet-elsofoku-arvizvedelmi-keszultsegre-szamitani