Itt a bejelentés Svájcból: alkotmányos védelmet adnának a készpénznek

Fotó hirado.hu

Alkotmányos védelmet kaphat a készpénz Svájcban, ahol az elektronikus fizetések egyre nagyobb szerepet töltenek be. Az alpesi állam szövetségi kormánya egy civil kezdeményezésre reagálva nyújtotta be a törvénytervezetet.

Egy svájci civil mozgalom már hosszú ideje dolgozik azon, hogy minél erősebb védelmet kapjon az országban a készpénz. A „készpénz szabadság” nevű kezdeményezéssel azt követelik, hogy az alpesi állam vezetése garantálja, hogy az érmék és a bankjegyek mindig elérhetők lesznek az országban, mégpedig kellő mennyiségben.

Erre reagált most a svájci kormány (pontosabban a Szövetségi Tanács, amely a Svájci Konföderáció vezető végrehajtó testülete), és nyújtott be egy törvénytervezetet. A tervezet alkotmányos védelmet adna a készpénznek – írja a Bloomberg. A Tanács javaslatára azért volt szükség, mert a testület szerint az említett civil kezdeményezés pontatlan, ráadásul jelenleg is több törvény garantálja a készpénz védelmét, illetve annak elégséges mennyiségét a svájci gazdaságban.

Mindazonáltal a kormány hangsúlyozza, hogy tisztában van a készpénz jelentőségével a gazdaságban és a társadalomban, így a most benyújtott tervezet magasabb szinten, alkotmányos keretek között védené a készpénzt.

A tervezetet most konzultációra bocsátották, és november 30-ig várják a javaslatokat. A Swiss Payment Monitor felmérése szerint bár Svájcban csökkent a készpénz szerepe az elmúlt években, a napi fizetések során még mindig 29 százalékos a részaránya.

Forrás: origo.huhttps://www.origo.hu/gazdasag/20230831-svajc-keszpenz-torveny-alkotmany.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator