ITM: Ötéves technikummá alakulnak a szakgimnáziumok 2020 szeptemberétől

Tanműhelyben. - A kép forrása: szolon.hu)

A szakképzés megújítása érdekében 2020 szeptemberében a mostani szakgimnáziumok ötéves technikummá, a szakközépiskolák pedig hároméves szakképző iskolákká alakulnak – jelentette be Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén, a Szakképzés 4.0 stratégiát ismertetve.

A szakképzési rendszernek meg kell felelnie a negyedik ipari forradalom kihívásainak; a szakmai képzés fejlesztését az új szakképzési struktúra mellett a lemorzsolódás csökkentésének új rendszere, valamint új ösztöndíjrendszer is támogatja majd – hangsúlyozta. Az idei az előkészítés éve, az átalakuláshoz szükséges törvényt és rendeleteket ebben az évben meghozzák, ezek 2020. január 1-jén lépnek majd hatályba. Az összetett stratégia végrehajtásához szükséges intézkedések bevezetését 2020 szeptemberében tervezik – közölte Pölöskei Gáborné. (MTI)

 

A Polgári Kisgazdák az oktatás átalakításának megkezdésétől azon az állásponton voltak, hogy a szakmunkásképzést és az általános képzést úgy kell fejleszteni, hogy az ne egymás rovására történjen. Az oktatás területén minden reform feltétele, hogy a gazdasági kívánalmakon túlmenően vegyük figyelembe a társadalmi csoportok közötti különbséget, és egyetlen átalakítás sem történhet a szegényebb néprétegek terhére. A most javasolt átalakítás lehetővé teszi, hogy a nehezebben induló diákok is hozzájussanak – szorgalommal és kitartással a magasabb képzéshez. (KPE)