ITM: Csak három nyugat-európai ország költ Magyarországnál többet gazdaságvédelmi intézkedésekre

fotó: Vogt Gergyely - Demokrata

Palkovics László tárcavezető az európai országok magyarországi nagykövetei számára szervezett keddi videókonferencián elmondta, hogy a nemzeti bruttó össztermék arányában a több mint 20 százalékos magyarországi mutatónál mindössze Németország, Olaszország és Svédország fordít többet a vállalkozások megsegítésére, a munkahelyek megőrzésére Európában – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A miniszter György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárral közösen mutatta be a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit a budapesti diplomáciai képviseletek vezetőinek.

Százötvenezer kisvállalkozás, hatvanezer kisgyermekes család, több százezer vállalkozás mellett még többek között a hallgatók és a banki adósok életét is megkönnyítik a kormány gazdaságvédelmi intézkedései – tájékoztatott Tállai András pénzügyminiszter-helyettes kedden. Az államtitkár kiemelte: a kormány folyamatosan vizsgálja a járványügyi és gazdasági helyzetet, hétről hétre hoz új döntéseket. A COVID-19 okozta veszélyhelyzetben a kormány eddig több mint 600 milliárd forintot fordított a járványügyi védekezésre, és több ezer milliárd jutott a családokra és a vállalkozásokra.

MTI

Palkovics László: A vírusválság felértékeli a magyar-német gazdasági együttműködést

Az elmúlt hónapok tapasztalatai nyomán a német vállalatok a beszállítói láncok rövidítésének céljából beruházásaikkal az eddigieknél is erőteljesebben kereshetik a közép-európai lehetőségeket, így még szorosabbá fűzhetik magyarországi kapcsolataikat is – hangzott el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Peter Altmaier német gazdasági és energetikai miniszter online egyeztetésén kedden az ITM tájékoztatása szerint. Peter Altmaier korábban többször szorgalmazta a beszállítói diverzifikációt és a beszállítói láncok rövidítését, hangsúlyozva, hogy a kapacitások egy részét vissza kell hozni Ázsiából Európába – ismertette a tárca közleménye.

MTI