ITM: A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget

Fotó kemenysepres.katasztrofavedelem.hu

„A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni” – írta tegnapi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azzal a klímavédelemmel kapcsolatos kérdőívvel kapcsolatban, amit már csak rövid ideig lehet kitölteni a kormány oldalán. A hvg.hu emlékeztet: a magyar kormány eddig semmilyen módon nem hirdette a konzultálási lehetőséget.

Több ellenzéki párt is „kiakadt” azon, hogy a kormány „a lehető legkisebb hatásfokú hírveréssel” indított ezúttal társadalminak nevezett konzultációt a klímavédelemről – írja az Index. A DK közleménye szerint nem csoda, hogy az Orbán-kormány más nemzeti konzultációktól eltérően ezúttal nem tájékoztatta a közvéleményt, „most ugyanis nem a kormánypropaganda hazugságairól kellene véleményt mondanunk, hanem gyermekeink és unokáink jövőjéről”. Ezért az követelik, hogy a kormány hosszabbítsa meg a kérdőív kitöltésének határidejét. Tóth Bertalan MSZP-elnök szerint az, aki nem hallott eddig a kormány klímás konzultációjáról, ne magában keresse a hibát, ugyanis „a kormány ezúttal nem ölt milliárdokat az erről szóló óriásplakát-kampányba, (…) sőt, igyekezett elrejteni azt a nyilvánosság elől”. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szintén tegnap jelentette be, hogy „mielőtt Magyarország klímastratégiáját tekintve is Európa szégyenpadjára szorul, a Párbeszéd elindít egy valódi társadalmi egyeztetést szolgáló konzultációt”. Hozzátette: a kapott eredményeket el fogják juttatni a kormánynak és az Európai Bizottságnak, előbbitől pedig ki fogják kényszeríteni „a klímavészhelyzet elleni azonnali lépéseket”. Szombati kongresszusa után Kendernay János, az LMP társelnöke pedig arról beszélt, hogy az LMP népszavazási kezdeményezéseket fog benyújtani több zöld kérdésben.

HVG.HU, INDEX.HU, NEPSZAVA.HU

A Polgári Kisgazdák tisztában vannak azzal, hogy éghajlatváltozás volt, van és lesz. Nem kívánjuk azonban egy pillanatig sem elhallgatni, hogy az emberi beavatkozás a természet rendjébe kedvező és kedvezőtlen változásokat egyaránt eredményezhet, az éghajlatváltozást is jelentősen befolyásolja. A konzultáció az éghajlat változásról nem felesleges, de álláspontunk szerint nem is lehet eredményes. A pillanatnyi benyomások az éghajlatváltozásról kevés összefüggést mutatnak a tudományos vizsgálatokkal és nyilvánvalóan az egyéntől függő szubjektív véleményeket ismerhetjük csak meg.

Azt is fontos ismernünk, hogy az éghajlatváltozás következtében az egyes földrészeken belül eltérő kedvező, vagy kedvezőtlen változás is lehetséges.

Magyarország számára a mi meggyőződésünk szerint nem a felmelegedés önmagában, ami veszélyeket hordozhat, ettől sokkal inkább a csapadékvíz, a víz-utánpótlás bizonytalansága az, ami jelentősen befolyásolja a mezőgazdasági termelésünket. A kötelezően vállalt CO2 kibocsájtás mellett tehát elsőrangú feladatunk a vízgazdálkodás biztonságos megvalósítása.

Az éghajlatváltozás okán nem tiltakozó hadjáratokat kell indítani, hanem az ország érdekeit szolgáló programokat megvalósítani.

(kpe)