Ismét vitáztak a magyar jogállamiságról Brüsszelben

Fotó: tankonyvtar.hu

A magyar jogállamiság helyzetéről az Európai Parlament (EP) Jogi szakbizottságában csütörtökön folytatott vita jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő kiemelte: sajnálatos, hogy a jogállamiság magyarországi helyzete romlik, ami azt mutatja, hogy a meglévő eszközök nem elégségesek az uniós normák betartatásához. További, új eszközök létrehozására van szükség – jelentette ki, hozzátéve: ameddig arra még lehetőség van, pozitív, megelőző eszközöket kell előnyben részesíteni. Más EP-képviselők felszólalásukban a jogállamiság helyzetének romlásának példájaként egyebek mellett a Közép-európai Egyetem Budapestről Bécsbe költözését említették.

Az uniós Parlament brüsszeli épületében folytatott vitán Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő azt emelte ki, hogy a jogállamisággal Magyarországnak semmilyen problémája nincs, az is a demokrácia és az uniós tagságának alapja. Amivel problémája van, az a jogállamiság politikai fegyverként való hamis felhasználása – közölte, hozzátéve: „visszautasítjuk, hogy brutális kettős mércét alkalmazzanak Magyarország ellen, olyan dolgokat kérnek rajtunk számon, amelyet más tagállamokon nem”. Dobrev Klára, a DK EP-képviselője felszólalásában példátlannak nevezte az európai demokráciák történetében azt, hogy soha nem látott módon akadályozzák az újságírók működését a magyar Parlamentben. Meglepetésének hangot adva azt mondta, hogy a magyar kormány szerint nincs olyan fogalom, hogy jogállam, ezért azt nem is lehet vizsgálni. Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője arról beszélt: a magyar kormányt nem tántorította el a „rombolástól, a jogállamiság további leépítésétől” sem a 7-es cikkely szerinti eljárás, sem pedig az, hogy az Európai Néppártban felfüggesztették a Fidesz tagságát. Véleménye szerint az Európai Parlamentnek is részt kellene vennie az eljárásban, az ugyanis közös európai kérdés.

„Szégyen és gyalázat, hogy Gyurcsányné és Donáth Anna, az új SZDSZ európai parlamenti képviselője szembemenve a magyar emberek akaratával, állandóan a bevándorláspártiak oldalán és megint a magyar érdekek ellen szólaltak fel. (…) A bevándorláspárti EP-képviselők (…) mindenféle jogalap nélkül akarnak beleszólni a 7. cikkely szerinti eljárásba, hiszen az nem az Európai Parlament, hanem a nemzeti kormányokból álló Tanács hatásköre” – írja közleményében a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.

Második meghallgatást tartanak a magyar jogállamiság védelmében indított 7. cikkely szerinti eljárásban december 10-én – jelentette be tegnap Marja Rislakki, Finnország EU-hoz akkreditált állandó képviseletének a vezetője. MTI, ORIGO.HU, INDEX.HU