Az extrém hőségben hetekkel korábban kezdődött a szüret Somogyban. Sok helyen már folyik a borkészítés, a gazdáknak figyelniük kell a mustgáz okozta veszélyekre. Évente többször riasztják a tűzoltókat emiatt.
– Saját magam készítette nyélre rakom a gyertyát és magam előtt tartom 1,5 méterre – így védekezik a mustgáz ellen Göncz Gábor. A bor–és pálinkaszertő hozzátette: emellett ventilátorral és az ablakok kinyitásával szellőzteti át a toponári pincéjét. Göncz Gábor megjegyezte: a mustgáz gyorsabban termelődik a szélcsendes, meleg időben, mint a hidegebb időben.
– Nagyon oda kell figyelni, mert hamar meg van a baj. A mustgáz színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb, zárt helyiségekben, a levegőt kiszorítva, a föld közelében terül el – tette hozzá Göncz Gábor.
(sonline.hu, Góz Lilla)