Ismét nagy hangsúlyt kap a vidéki Magyarország megerősítése

Fotó Papajcsik Péter

A KPE tisztában van azzal, hogy a 2022, évi kiélezett választási küzdelem nagymértékben a falvakban és kistelepüléseken élő választóinkon múlik.

A lehetséges anyagi támogatásokon felül a KPE meghatározó feladatának tekinti, hogy a sorsdöntő választásra a vidéki magyar emberek, kisgazdák elmenjenek szavazni és támogassák a kormányt.

TKB

A két éve bevezetett falusi csok nagyon sok család érdeklődését keltette fel, amelynek hatására a népességcsökkenés a legtöbb kistelepülésen megállt – mondta Gyopáros Alpár

Folytatódik hazánk falvainak a megerősítése, a Magyar Falu Program a jelzett igények alapján folyamatosan bővül, így a 2019-es 150 milliárdhoz képest tavaly már 200, idén pedig 250 milliárd forintot meghaladó forrás áll rendelkezésre a vidéki életminőség javítására – nyilatkozta lapunknak Gyopáros Alpár. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszámolt a Magyar Falu Program, a falusi csok sikeréről és a tavaly indult Falusi Civil Alapról is.

– Mik a kormány tervei a jövőre nézve?

– A kormány az elmúlt három évben több mint 600 milliárd forintot fordított a Magyar Falu Programra, a 2022-es költségvetésben pedig szintén nagy hangsúlyt kap a vidéki Magyarország megerősítése. A munka folytatódik, a Magyar Falu Program a jelzett igények alapján folyamatosan bővül, a jövő évi keret pedig várhatóan tovább növekszik. Az idei évben 14 pályázati kiírást hirdettünk meg, többségében kistelepülési önkormányzatoknak, kisebb részben egyházközségeknek és civil szervezeteknek.

A 14 pályázatra közel 70 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. Az első három felhívás esetében már eredményt is hirdettünk. Az önkormányzati tulajdonban és fenntartásban lévő utcák, hidak, kerékpárutak építésére, fejlesztésére kiírt 20 milliárd forint keretösszegű pályázaton 860 önkormányzat nyert. Ezzel együtt három év alatt már több mint 42 milliárd forintot fordítottunk utcák építésére, felújítására a Magyar Falu Program keretében.

A másik két pályázatban egyházi közösségi terek fejlesztésére, valamint eszközbeszerzésre és működési költségekre igényelhettek támogatást az egyházközségek, itt a rendelkezésre álló 3 milliárd forint keretösszegből 319 nyertest tudtunk hirdetni. A többi kiírásunk esetében is igaz, hogy a kedvezményezettek gyors döntésekre számíthatnak, így jó eséllyel még a nyár folyamán hozzájuthatnak az igényelt forrásokhoz és elkezdhetik elképzeléseik megvalósítását.

Forrás: Magyar Hírlap, Kovács Ferenc