Ismét migránsok százait tartoztatták fel a rendőrök

Fotó police.hu

A vidéki kisgazdák, a határmenti polgármesterek is a migrációs nyomás erősödését tapasztalják.  (kpe.hu)

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2021. október 19-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 363 határsértőt tartóztattak fel és 150 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben – számolt be a police.hu országos határrendészeti összesítőjében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Bécsi Migrációs Konferencián hangsúlyozta, hogy nem csak dél, hanem kelet felől is fokozódik a migrációs nyomás, Afganisztánban már most négymillióan vannak, akik elhagyhatják az országot.

A rendőrség beszámolója szerint a feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, pakisztáni, palesztin, marokkói, tunéziai, török, líbiai, koszovói, algériai és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Bécsi Migrációs Konferencián hangsúlyozta, hogy idén eddig több mint 82 ezer ember próbált bejutni az Európai Unióba a nyugat-balkáni útvonalon. A tárcavezető arról számolt be, hogy magyar a kormány 2015 óta 1,2 milliárd eurót fordított a határok védelmére és a magyar határkerítés folyamatos migrációs nyomás alatt van.

Ráadásul most nagyobb a veszély, mint 2015-ben volt, ugyanis nem csak dél, hanem kelet felől is fokozódik a migrációs nyomás, illetve a nyugat-balkáni útvonalon is jelentősen emelkedhetnek a számok, ha Afganisztánból megindulnak az emberek – hívta fel a figyelmet a külügyminiszter.

„Afganisztánban már most négymillió belső menekült él, akik minden bizonnyal el kívánják hagyni a dél-ázsiai országot.”

Szijjártó Péter ezután kiemelte, hogy a bevándorláspolitikának nemzeti kompetenciában kell maradnia, ugyanis a tagállamoknak jogukban kell legyen eldönteni, hogy be kívánnak-e engedni másokat a területükre.

A nemzetközi jog világosan fogalmaz: ha valaki menekülésre kényszerül, akkor joga van ideiglenesen az első biztonságos országban maradni. Ahhoz azonban nincs joga, hogy békés, biztonságos országokon átkelve maga válassza ki az úti célját – hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: police.hu, hirado.hu