Ismét feszült a helyzet Koszovóban

Fotó Marko Djurica, Reuters

Újra fokozottan járőröznek a katonák és a rendőrök Koszovóban, miután az ortodox karácsony ünnepén egy helyi albán két szerb fiatalra lőtt. A kisebbségben élő szerbek ismét torlaszokat állítva vonultak utcára.

Egy 11 és egy 21 éves koszovói szerb fiatalra lőtt rá egy helyi albán férfi az autójából Koszovó déli részén. A kisebbik fiút a tenyerén, a nagyobbikat a karján találta el a lövedék. A fiúk éppen az ortodox karácsonyt ünnepelve, a hagyományokat tiszteletben tartva éppen tölgyfaágat vittek magukkal.

Az eset heves érzelmeket keltett a kisebbségben élő szerbek körében. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője a közösségi médiában egyenesen gyilkossági kísérletnek nevezte a történteket és azt írta, valaki véres karácsonyt akart rendezni a szerbeknek.

Most az ortodox karácsony ellenére újra többen az utcára vonultak és barikádokkal, abroncsok égetésével zárták el a dél-koszovói települést az ország többi részével összekötő főutat.

A tűzoltók oltották el az úton kigyújtott barikádokat. A rendőrség és a NATO is megnövelte a környéken járőröző csapatainak számát attól tartva, hogy a két nemzetiség között megint elfajul az időről időre fellángoló feszültség. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját tartományaként kezeli a többségében albánok lakta terültet.

Forrás: hirtv.hu

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/ismet-feszult-a-helyzet-koszovoban-2561502?utm_source=feed&utm_medium=rss