Ismeretlen ellenség, mégis legyünk optimisták, és pontosan kövessük a járványügyi szakemberek javaslatait

Fotó Adó Online

Hetek óta fenyeget bennünket a koronavírus réme. Mi balatonfüredi Polgári Kisgazdák sem tehetünk mást, mint betartunk minden olyan ajánlást, ami a szakemberek véleménye szerint képes fékezni a járvány terjedését. Gyakran kezet mosunk, fertőtlenítünk, szellőztetünk, kézfogás helyet csak barátságos mosollyal távolról intünk, és kisgazdák lévén Bort; Búzát, Békességet kívánunk egymásnak, valamint a minimálisra csökkentjük a személyes érintkezést, helyette inkább a telekommunikációs eszközeinket használjuk.

Mit is tehetünk még? Van néhány, az idősebb generációtól tanult népi tapasztalat.

A természet ajándéka a fokhagyma. Az egyiptomi papirusztekercsek, a bibliában szereplő események és a görög orvosok feljegyzései arről tanúskodnak, hogy a fokhagyma véd a betegségek ellen. A fokhagymában huszonöt nagyon értékes bioaktív növényi összetevő, enzim, vitamin, ásványi anyag és nyomelem van. A fokhagyma annál nagyobb gyógyerejű, minél több napfényt kap a növény a fejlődése során.

A fokhagyma több vírus ellen is hatékony. Így fokhagyma segít a bélhurut, a májgyulladás, a herpesz elleni küzdelemben. Egereken végzett kísérletek igazolják, hogy az influenzavírus ellen is jótékony hatású a fokhagyma, abban az esetben, ha nem a fertőzéssel egy időben, hanem már jóval korábban  kezdték rendszeresen fogyasztani.

A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása fél napon át tart, tehát érdemes ezt szeretni.

Sajnos a napfény vírusölő hatása nem igazolt, de a szervezetet gyengítő baktériumokat biztosan öli meg, és az eddigi tapasztalat az, hogy a tavaszi napfényben a napról-napra emelkedő ultraviola sugárzás minden esztendőben évről-évre véget vet az influenza járványoknak. 1878-ban fedezték fel angol kutatók, hogy a mikroorganizmusok elszaporodása jelentősen csökken a napfényen.

A fokhagyma, a friss reszelt torma és a napfény nem csodaszer, de a járványügyi szakemberek ajánlásainak a betartása mellett képesek növelni a túlélési esélyeinket.

Tehát bátran fogyasszunk fokhagymát és reszelt tormát, lehetőleg nyersen. Én például a fokhagyma szeletkét apróra vágom, és belekeverem egy-egy pohár kefirbe, és azt kanalazom ki.

Most, hogy már egyre több tavaszi napfényt kaunk, gyakran szellőztetek, valamint a tisztára kimosott ágyneműt, és egyéb ruhaféléket szinte egész nap a napon süttetem.

Eddig minden influenzajárvány akkor állt le igazán, amikor a tavaszi napsugárzás UV-sugár tartalma növekedni kezdett!

A Jó Isten a világot tökéletesnek teremtette, és ha van is baj, járvány, annak mindig meg van a természetes ellenszere is. Éljünk ezekkel. Ezt a járványt túl fogjuk élni. Legyünk optimisták és használjuk a Természet patikáját is! A járványügyi szabályok pontos követése mellett.

(Dr. Paál Sándor – KPE Balatonfüred)