Ismered a bolygó legfontosabb élőlényeit? Mutatjuk, a veszélyeztetett fajt

Fotó Agroinform

Méhek nélkül nincs élet – A MATE munkatársának gondolatai a méhek világnapján.

2019-ben az Earthwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a beporzókat. A veszélyeztetett fajok listáján szereplő méhek egyedszáma az utóbbi években drasztikusan csökken. A negatív tendenciára világszinten figyelmeztetnek a szakemberek. A valós aggodalmak hátteréről és a megporzók ökoszisztémában betöltött szerepéről Dr. Sárospataki Miklós egyetemi docens, a MATE Állattani és Ökológiai Tanszékének munkatársa osztotta meg a legfontosabb tudnivalókat.

A méhek alapvető szerepe életünkben

A méhek a mérsékelt égöv legfontosabb beporzói. Nagyon fontos tudni, hogy méhek alatt nem csak a háziméh értendő, hanem a többi vadon élő méhfaj is. Csak hazai viszonylatban mintegy 700 méhfajt ismerünk, a világ vadméh-fajszámát pedig kb. 20-22 ezerre becsülik.

A beporzás nem más, mint a virágpor bibére kerülése, ami elengedhetetlen a növények ivaros szaporodásához. A növényvilág kb. 70-80 százaléka függ a rovarbeporzástól. Mivel minden életközösség alapvetően a növények szervesanyag produkcióján alapszik, a megporzás, mint a növények szaporodását és ezáltal szervesanyag-produkcióját befolyásoló ökoszisztéma-szolgáltatás, elengedhetetlen az életközösségek normális működése szempontjából. Ehhez képest már csak hab a tortán az a mezőgazdasági szempont, hogy az átlagos emberi táplálék mintegy harmada erősen függ a rovarmegporzástól.

Forrás: MATE, agroinform.hu

https://www.agroinform.hu/gazdasag/bolygo-legfontosabb-elolenyei-mehek-veszelyezetett-faj-56510-001?_gl=1*18kk3x7*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQjw-JyUBhCuARIsANUqQ_I22HoZXOHdV_g3OfAfgsh_U4UgHImZYFsBTfBt2JLMowe4S1S0kU0aAuEqEALw_wcB