Irodaházakban termesztenének fahéjat és paradicsomot Magyarországon

A kép forrása: sg.hu

A beltéri növénytermesztéshez 95-98 százalékkal kevesebb víz, lényegesen kevesebb növényvédő szer szükséges, mint a szabadtérihez, és éghajlattól függetlenül bármilyen növényfajta termeszthető a világ bármely táján.

A kép forrása: ledpont.eu

Olyan jövőről álmodnak a Tungsramnál, amelyben a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, kozmetikai és gyógyászati alapanyagul szolgáló növények termesztése évszaktól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül akár irodaházakban, lakásokban, élelmiszerboltokban is történhet. Az innovativitásáról híres vállalat szakemberei gőzerővel vetették bele magukat a precíziós beltéri növénytermesztéssel kapcsolatos kutatásokba. Az 1896-ban alapított Tungsram tavaly áprilisában tért vissza a világpiacra, az innovativitásáról mindig is híres vállalat nem csak folytatja eddigi fejlesztési tevékenységét a világítástechnika terén, hanem új, dinamikusan növekvő ágazatokba is befektet. Ezek egyike a precíziós beltéri növénytermesztés (indoor farming). A precíziós beltéri növénytermesztés segítségével egységnyi területen sokkal nagyobb hozam érhető el a szabadtéri technológiákhoz képest – a kép illusztráció, forrás Shutterstock. “2018 őszén létrejött a Tungsram Agritech üzletága. Célunk olyan világszínvonalú LED- és okosmegoldások kifejlesztése, amelyeket sikerrel használhatnak a precíziós beltéri növénytermesztés területén tevékenykedő vállalkozások” – mondja Sejpes Zoltán, a Tungsram Agritech vezetője. A vállalatcsoport több mint 4000 embert foglalkoztat 22 országban, és globális versenystratégiájának fókuszában az olyan technológiák kidolgozása áll, amelyek megalapozzák majd a jövő iparágait. “Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re több mint 9 milliárdra nő, azaz 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, mint jelenleg. A lakosság 70 százaléka ráadásul városokban fog élni, ezért teljesen új alapokra kell helyezni a mezőgazdasági termelést. Óriási hatékonyságnövekedésre van szükség, és a precíziós beltéri növénytermesztés éppen ezt teszi lehetővé. A polcrendszerek révén egységnyi területen akár több tízszeres kapacitás érhető el a szabadtéri technológiákhoz képest. Nem véletlen, hogy az indoor farming piac mérete a Strategies Unlimited független piackutató előrejelzése szerint a tavalyi 500 millió dollárról 2020-ra 1000 millió dollár fölé, 2024-re pedig több mint 6700 millió dollárra nő majd” – hívja fel a figyelmet Sejpes Zoltán. Úgy véli, a Tungsram falai között felhalmozódott évszázados világítástechnikai tudás kitűnő alap arra, hogy bekapcsolódjanak a kutatás-fejlesztésbe ezen a területen is. A célok között szerepel egy olyan Közép-Kelet-Európában egyedülálló kutatóközpont létrehozása, ami felsőoktatási intézmények, mezőgazdasági és ipari partnerek részvételével vizsgálja, hogy az egyes növényfajtáknak mely életciklusban milyen mennyiségű és összetételű fényre van szüksége az optimális növekedéshez.

A kép forrása: kertmuvesz.hu

Első lépésként 2018 decemberében a vállalat háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ipari szintű kutatási és fejlesztési tevékenység közös végzésére a magyarországi agrároktatás fellegvárának számító Szent István Egyetemmel és a Veresi Paradicsom Kft.-vel a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium fővédnöksége alatt. “Olyan jövőről álmodunk, amelyben a zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények, kozmetikai és gyógyászati alapanyagul szolgáló növények termesztése évszaktól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül az emberek közvetlen közelében – akár irodaházakban, magánlakásokban, élelmiszerboltokban – is megvalósulhat” – teszi hozzá a szakember. A LED-technológia segítségével biztosítható a növények számára az a színhőmérséklet, amely az adott életszakaszban a legintenzívebb növekedést, tápanyagfelhalmozódást hozza. A precíziós beltéri növénytermesztéshez ráadásul 95-98 százalékkal kevesebb víz, lényegesen kevesebb növényvédő szer szükséges, mint a szabadtérihez, és éghajlattól függetlenül bármilyen növényfajta termeszthető a világ bármely táján. A PREGA Konferencián is hallhatnak a LED technológián alapuló precíziós beltéri növénytermesztésről a Tungsram szakemberének előadásában a Precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés szekcióban, ahol még számos kertészeti innovációról és jövőbemutató termesztési módszerről számolnak be az előadók.