Ipari baleset történt Dunaföldváron, többen megsérültek

Fotó MTI, Vasvári Tamás

Ipari baleset történt Dunaföldváron pénteken, többen megsérültek – tájékoztatta a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Köves Péter közleménye szerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett. A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végez a baleset környezetében, a kalocsai tűzoltóegység pedig védősugárral akadályozta a klórgáz terjedését. A levegőbe kerülő gázkoncentráció mértéke a védőövezeten kívül változatlanul a veszélyességi határérték alatt van, sem a környező üzemek, sem a lakosság nincsenek veszélyben.

A Pannonia Bio Zrt. közlése szerint a baleset péntek reggel 7 óra 45 perckor történt a cég dunaföldvári gyáregységében. Az esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelés céljából bent tartanak.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője telefonon közölte az MTI-vel, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

MTI