Ingyenes agrometeorológiai rendszer segíti a gazdákat

Agrometeorológiai műszerkert. - A kép forrása: elte.promt.hu

Széles körű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a Kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából tartott rendezvényen, hétfőn Budapesten.

Dr. Nagy István agrárminiszter. – A kép forrása. agronaplo.hu

Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok. Hozzátette: bevezetjük a nyílt meteorológiai adatpolitikát és létrehozunk egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert. Nagy István szerint ezzel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítjük, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatjuk a gazdák mindennapi tevékenységét.

A csapadékmérő-henger. – A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére. Nagy István kiemelte, egyre több ország nemzeti meteorológiai szolgálatánál vezették már be részben vagy teljesen az ingyenes adatpolitikát. Az intézkedés ösztönzően hat a gazdasági növekedésre és támogatja a hatékony ágazati döntések meghozatalát – sorolta a tárcavezető. Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy napjainkban már nem elegendő csupán arra a kérdésre választ adnunk, milyen lesz az időjárás, hanem arra is felelnünk kell, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak. Beszédében kiemelte, hogy a napokban új országos villám lokalizációs rendszert üzemelnek be hazánkban, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése és a tároló rendszer folyamatos fejlesztése. Hozzátette: megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is. A Meteorológiai Világnap alkalmából megrendezett eseményen állami elismeréseket adott át az OMSZ elnöke és az agrárminiszter. (Forrás: AM Sajtóiroda)

A szél erejének a mérésére szolgáló forgókanalas anemo-méter. – A kép forrása: agararin.hu

A földet művelő emberek már most szembesülnek azzal, hogy az időjárás jellege Magyarországon gyökeresen megváltozik. A hosszan tartó csapadék-szegény heteket hirtelen lezúduló, özönvíz-szerű esők követik, szokatlanul erős széllel. A mezőgazdasági termelők számára különösen nagy segítséget fog jelenteni a pontos és megbízható, a kistérségekre lebontott, azaz a „házhoz szállított” agrometeorológiai előrejelzés. (KPE)