Indulhatnak az uniós pénzek – Navracsics Tibor időpontot jelentett be

Fotó Árpád Földházi Photography

Összeférhetetlenségi javaslatcsomagot küldött Brüsszelbe a kormány, erről április-májusban dönthetnek is.

Interjút adott a Hír TV-nek Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter, amelyben azt közölte, nyáron érkezhetnek az uniós támogatások, ennek feltételéül pedig a kormány elküldte hivatalos ajánlatát arról, hogy államtitkári szinttől felfelé összeférhetetlenné nyilvánítanák a kuratóriumi tagságot.

A Brüsszelbe küldött csomagban az is szerepel, hogy 6+6 éves kuratóriumi mandátumban korlátozná a kormány a kuratóriumi tagságot az Európai Bizottság kívánságára.

Az ügyben a tárcavezető szerint április-májusban döntés születhet, nyáron pedig jöhet a pénz az Erasmus+ és a Horizont kutatás programhoz.

Az Európai Tanács decemberben közölte, hogy a politikusokkal feltöltött vagyonkezelő alapítványokkal az EU nem köthet szerződést összeférhetetlenség miatt, vagyis az alapítványi fenntartású egyetemek nem részesülhetnek az uniós támogatásokban. Erre a kormány felkérte az érintett vezetőket a távozásra.

Arra a napokban – mint a HVG.hu összeállítása rámutat – Navracsics Tibor sem tudott választ adni, hogy polgármesterek, parlamenti képviselők maradhatnak-e a vagyonkezelő alapítványoknál, de a mostani interjúból az következik, a helyettes államtitkároknak, a parlamenti képviselőknek és polgármestereknek nem kell lemondaniuk kuratóriumi tisztségükről a brüsszeli pénzért.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/02/22/indulhatnak-az-unios-penzek-navracsics-tibor-idopontot-jelentett-be