Indul a jobboldali fordulat Finnországban

Fotó pixabay

Koalíciós egyezség köttetett.

https://0ffe04cc772efef0d140ae7b0b943301.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A finn konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja (Kokoomus), az áprilisi parlamenti választások győztese megállapodott többségi kormány megalakításáról a Finnek párttal és két kisebb szervezettel – jelentette be a Kokoomus vezetője csütörtökön.

„Valamennyi kérdést megoldottunk, és készek a papírok” – jelentette ki Petteri Orpo, a Kokoomus vezetője, kormányfőjelölt a kormányprogramról. A Kokoomus a választásokon második legtöbb szavazatot szerző bevándorlásellenes Finnek mellett a svéd nemzetiséget képviselő Svéd Néppárttal, valamint a Kereszténydemokratákkal folytatott koalíciós tárgyalásokat.

A választásokon az első két helyen végző Kokoomus és a Finnek együtt 94 mandátummal rendelkezik a kétszáz fős törvényhozásban: a Kokoomus 48, a Finnek 46 helyet nyertek el az újonnan megalakuló parlamentben, míg a Sanna Marin előző kormányfő vezette Szociáldemokrata Párt 43 mandátummal a harmadik helyen végzett. A Svéd Néppárt kilenc, a Kereszténydemokraták öt mandátumot szerzett.

Forrás: infostart.hu, MTI