Indiai csomagolásban érkezik az orosz olaj a nyugati piacokra

veKőolaj-finomító. - A kép illusztráció. - A kép forrása: foldrajzmagazin.hu

Szankció a mindennapokban: miközben Oroszországtól nem vásárolnak kőolajat a nyugati szövetségesek, Indiától és Kínától viszont megveszik az orosz kőolajszármazékot.

India egyre fontosabb szerepet játszik a globális olajpiacokon, miután egyre több olcsó orosz olajat vásárol és finomít belőle Európa és az Egyesült Államok számára. Mégis, Újdelhit nem éri túlzott támadás a nyilvánosságban, miután teljesíti a Nyugat kettős célját: azaz csökkenti Moszkva energiabevételeit és közben megakadályozza az olajellátási sokkot a világpiacon.

Az Európai Unió újabb szankciójának következtében pedig az ázsiai ország egyre inkább központi szerepet kap a globális olajtérképen.

Többéves csúcson az indiai export

A Kpler kereskedelmi adatbank kimutatása szerint a múlt hónapban 89 ezer hordó benzin és gázolaj érkezett Indiából New Yorkba, ami az elmúlt négy év legnagyobb mennyisége. Ehhez hasonlóan alakult az európai piacokon szerzett részesedésük is, ami januárban 172 ezer hordó alacsony kéntartalmú dízelt jelentett. Ez 2021 októbere óta a legnagyobb mennyiségi indiai behozatal a kontinensen.

A sajtónak nyilatkozó szakértők arra is rámutattak, hogy várhatóan növekedni fog India jelentősége az európai piacon, miután vasárnap életbe léptek az orosz kőolajra vonatkozó további korlátozások is. Mint írták, a szankció hatalmas mennyiségű gázolajat von ki a piacról, ezért India növelheti az orosz nyersolaj felvásárlását és az abból készült termékek továbbértékesítését a nemzetközi piacokra.

Forrás: hirado.hu