Inasok nagy versenye Székesfehérváron

Az izgalmas szakmai verseny mesterművei. - A kép forrása: fjk.sulinet.hu

A pék-, illetve az édesiparitermék-gyártói szakma kiváló tanulója elnevezésű országos versenynek az idén – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felkérésének eleget téve – a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola ad otthont.

A gyakorlati munka elmélyült tanulása az élelmiszer-ipari laboratóriumban, avagy ahogyan “megszületnek” a világszínvonalú élelmiszer-gazdaságot működtető magyar szakemberek. – A kép forrása: pestibarnabas.hu

A háromnapos megmérettetésre 21 péktanuló és 13 leendő édesiparitermék-gyártó nevezett. A péktanoncok – 1959 óta – immár 58. alkalommal mérkőznek, s habár a másik is régi szakma, az azt tanulók számára most szerveznek másodszor vetélkedést. A pékeket nem kell bemutatni senkinek, az édesiparitermék-gyártó azonban talán kevésbé ismert foglalkozás. Képviselői foglalkoznak például a linzer, a sós és édes aprósütemények, a cukorkák és bonbonok készítésével, miként azt Bánátfy Andreától, az illetékes versenybizottság elnökétől megtudtuk. A megnyitót kedden délelőtt a patinás fehérvári oktatási intézmény tornatermében tartották, ahol az ünneplőbe öltözött versenyzők és az őket kísérő tanárok arcán is izgalom tükröződött. A leendő pékek országos versenyében az elmúlt évtizedek alatt összesen mintegy 1200 tanuló vett részt, akik fele – az eredményes szereplésnek köszönhetően – anélkül „felszabadult”, hogy letette volna az év végi szakmunkásvizsgát – mondta el köszöntőjében Barna József, a Szent István-szakgimnázium igazgatója. A verseny első napján az elméleti forduló zajlott, a gyakorlati feladatokat szerdán végzik el a házigazda iskola tanműhelyében az indulók.

Íme a cukrászverseny végeredménye! – Szóval, akik tudnak, azok tudnak. – A Polgári Kisgazdák jó étvágyat kívánnak minden kedves versenyzőnek és szurkolónak. – A kép forrása: efszk.sulinet.hu

Az eredményhirdetés csütörtökön lesz. A keddi forduló írásbeli és szóbeli részből állt, utóbbi alkalmával – az esélyegyenlőség jegyében – egyenként járultak a versenybizottság elé a diákok, s mindegyiküknek ugyan arról a témáról kellett beszélnie. A kísérő tanárok pedig mindezt kamerán kísérhették végig, s imigyen meggyőződhettek arról, hogy a versenybizottság kérdésekkel sem hozhatott senkit előnybe.

A kép forrása: efszk.sulinet.hu

Nemcsak a versenyzők és tanáraik készültek nagyon sokat a két versenyre, és nemcsak ők izgulnak, de a szervezők is – ezt már Nagy Erika, a „pékinasok” versenybizottságának elnöke mondta el a megnyitón. (Forrás: feol.hu/ B. Kiss László)

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének a tagja, a Kisgazda Polgári Egyesület Fejér Megyei Szervezetének az elnöke, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzati Testületének a tagja, Székesfehérvár Önkormányzata Gazdasági Bizottságának az elnöke (a kép forrása: nyolcezer.hu): a Polgári Kisgazdák fontosnak tartják az élelmiszer-gazdasági ágazatokban a magas színvonalú szakember-képzést. Székesfehérváron, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnáziumból és Szakközépiskolából világszínvonalú élelmiszeripari vállalkozások szakmai mesterei kerültek eddig is ki. Meg vagyok győződve arról, hogy a magyar agrár- és élelmiszer-gazdaság előtt most nagyszerű távlatok vannak nyitva. A szakmai oktatóbázisoknak további eredményes munkát, a szakma ifjú mestereinek pedig tartalmas szakmai vetélkedést kívánok. A verseny végeredményéhez pedig minden kedves résztvevőnek jó étvágyat! (KPE)