Ilyet még a GKI sem mért korábban

Fotó: Juhári Andrea, boon.hu

A GKI konjunktúraindexe áprilisban megközelítette a tavaly márciusi, a járvány miatti nagy zuhanása előtti szintjét, az üzleti várakozások kissé a fölé is emelkedtek, míg a lakosságiak jelentősen alatta maradtak – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel. A GKI által, az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint áprilisban

  • a GKI konjunktúraindexe a márciusi mínusz 16,7 pontról mínusz 6,8 pontra javult,
  • a fogyasztói bizalmi index az előző havi mínusz 32,6 pontról mínusz 24,6 pontra nőtt,
  • az üzleti bizalmi index mínusz 11,1 pontról mínusz 0,6 pontra emelkedett áprilisban.

EGYETLEN HÓNAP ALATT A GKI KONJUNKTÚRA- ÉS ÜZLETI BIZALMI INDEXE MÉG NEM EMELKEDETT EKKORÁT,

a fogyasztói bizalmi index is csak egyszer, 1998 júniusában, a Fidesz választási győzelme után javult ezt meghaladó mértékben.

A kutatás szerint az üzleti szférában a legoptimistábbak az építőipari és ipari cégek, a legkevésbé a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások – írja az MTI.

  • Az ipari bizalmi indexmost áprilisban másfél év óta először lépett ismét a pozitív tartományba.
  • Az építőipari bizalmi indexlényegében visszatért a járvány kitörése előtti szintre, a magas- és a mélyépítő cégek kilátásai egyaránt számottevően javultak.
  • kereskedelmi bizalmi indexis megközelítette a tavaly márciusi szintjét. Az eladási pozíció megítélése jelentősen, a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény pedig még soha nem látott mértékben emelkedett. A készletek megítélése viszont kissé rosszabb lett.
  • szolgáltatói bizalmi indexis jelentősen emelkedett, de az ágazatnak a várakozásai maradtak el leginkább a válság előtti szintjüktől. A forgalmi várakozások sokat javultak, de az általános üzletmenet megítélése és az elmúlt időszaki forgalom megítélése kissé romlott.

Növekvő foglalkoztatási hajlandóság, emelkedő árak

A GKI szerint az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága áprilisban látványosan javult, utoljára 2019 nyarán volt ilyen magas. Minden ágazatban több cég készült a létszám bővítésére, mint csökkentésére, leginkább az építőiparban, legkevésbé a kereskedelemben. Az emberek munkanélküliségtől való félelme harmadik hónapja csökken, áprilisban különösen jelentős mértékben, de így is csak a tavaly áprilisi zuhanás mintegy 70 százalékát sikerült ledolgozni.

Az áremelési törekvés minden ágazatban kissé erősödött (főleg a kereskedelemben és az építőiparban), miként a fogyasztók inflációs várakozása is.

A MAGYAR GAZDASÁG JÖVŐJÉNEK MEGÍTÉLÉSE LÁTVÁNYOSAN JAVULT, KÜLÖNÖSEN A KERESKEDELEMBEN ÉS A SZOLGÁLTATÓ SZEKTORBAN, DE A LAKOSSÁG VÉLEMÉNYE IS JOBB LETT.

A GKI fogyasztói bizalmi index tavaly áprilisi zuhanásának eddig csak kétharmadát tudta ledolgozni. Idén áprilisban a lakosság saját pénzügyi helyzetét az előző hónaphoz képest erősen javulónak érzékelte, e területen az index a tavaly áprilisi zuhanásnak már 83 százalékát tudta behozni. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességüket az őszre jellemzőnél is rosszabbnak; a nagy értékű fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét a márciusinál kissé rosszabbnak, a következő egy évre vonatkozóan viszont javulónak érezték.

Forrás: index.hu, KG