Ilyen menekültáradatra a második világháború óta nem volt példa

hirtv.hu

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen – közölte az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese New Yorkban.

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen – közölte az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese New Yorkban. A belső menekültek száma 5,3 millió – tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot Martin Griffiths.

A tisztségviselő szerint 17,6 millió ember, azaz a lakosság majdnem 40 százaléka szorul humanitárius segítségre.

Griffiths elmondta, hogy még a hónapban bemutatja az Ukrajna számára készített idei humanitárius akciótervet Genfben. A terv megvalósítása körülbelül 3,9 milliárd dollárba fog kerülni.

Az ENSZ hivatalos adatai szerint több mint hétezer civil vesztette életét az ukrajnai háború kezdete, azaz tavaly 2022. február 24. óta.

„Az áldozatok valódi száma ennél biztosan magasabb” – jegyezte meg az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalát (OCHA) vezető Griffiths.

A világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint a második világháború óta nem volt példa akkora menekültáradatra, mint amekkorát az ukrajnai háború okozott.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2023/02/08/ilyen-menekultaradatra-a-masodik-vilaghaboru-ota-nem-volt-pelda