Ilyen hatása lesz a koronavírusnak a növénytermesztésre

A kép forrása. magyarmezogazdasag.hu

A koronavírus-járvány magyarországi terjedése a nemzetgazdaság egészét, így az agrár- és élelmiszergazdaságot is hátrányosan érinti. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján szakmai elemzést készített a vírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, kockázatairól, és az összefoglalóban megoldási javaslatokat is felvet. Ez várható a növénytermesztés területén.

Növénytermesztés

A növénytermesztési ágazatban még kevésbé a konkrét problémák, mintsem a rövidtávú helyzettől való félelmek a jelentősek. Ez alól a szezonális virágokat termesztő kertészet, növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés jelent kivételt, ahol a gyorsan romló frisspiaci termékek előállítása, piacra juttatása és a termesztő berendezések, csomagolóházak üzemeltetése már most is komoly problémát jelenthet. Ezeknél a termékeknél a tavaszi időszak bevételei alapozzák meg a gazdaságos működést.

A növénytermesztők számára a szállítási korlátozások okozhatnak problémát, főként azon termékek esetében, melyeknél jelentős volt az olasz export (kukorica, durumbúza, árpa, szója, napraforgó, repce). A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet felmérése szerint a 2019. januárszeptemberi időszakban a gabonafélék exportárbevételének aránya a teljes agrárexportból 15,6 százalék volt, 2,7 millió tonna kukorica, 2 millió tonna búza és 366 ezer tonna árpa értékesítésével.

A repce exportjának 100 százaléka, míg a napraforgó kivitelének 99 százaléka az EU tagállamaiba történik. Németország a vizsgált időszakban 94 ezer, míg Olaszország 50 ezer tonna felett, Ausztria és Hollandia pedig 59 ezer tonna felett vásárolt Magyarországról napraforgómagot, ami az összesen értékesített 408 ezer tonna jelentős része. Amennyiben ezen országok irányába a szállítás akadozik majd, úgy jelentős mennyiségű gabona és olajos mag értékesítése lehetetlenül el a korlátozások ideje alatt.

Amennyiben zavar lép fel a szállítmányozásban, az rövidtávon felesleghez, így az eladási árak csökkenéséhez vezethet. Egyúttal jelentős finanszírozási nehézségeket is okozhat a tavaszi munkák megkezdésekor.

Alapvetően a tavaszi munkák megkezdését befolyásolhatja az is, ha az inputanyagok nem érkeznek meg időben. Jelenlegi információnk szerint a tavaszi műtrágyaellátáshoz szükséges mennyiség jórészt már az országban, a raktárakban van, illetve jelenleg is zavartalanul érkezik. Szintén nem várható központi ellátási probléma a növényvédő szerek, valamint a vetőmagok esetén, a tavaszi növényvédelem általában biztosított, amennyiben a szükséges inputanyagok eljutnak a termelőkhöz.

Vegyes a helyzet a különböző gépek, alkatrészek és eszközök esetében. Bizonyos, jellemzően Kínában készülő alkatrészek (pl. különböző öntvények) esetében hosszabb szállítási határidővel érdemes számolni, de emellett az európai piacról érkező egyes termékeknél is előfordulhatnak ellátási problémák. Már jelenleg is problémát jelent, hogy hiánycikk a permetezéshez is használt védőruha, maszk és kesztyű, és ezek utánpótlása is kérdéses.

További, az összes agrárágazatot érintő probléma, hogy egyelőre nem egyértelmű, hogy a jelenleg szállítási korlátozásokkal sújtott országokból hazaérkező sofőrök mikor, és milyen feltételek szerint vehetik fel újra a munkát. Emiatt a szállítási korlátozások felülvizsgálatát és egy olyan szabályozás kialakítását tartjuk szükségesnek, mely a forgalom lehetőségét fenntartja a folyamatos tájékoztatás mellett. Ez amiatt is kiemelendő, mert a jelenleg korlátozás alatt álló Olaszország Magyarország harmadik legfontosabb mezőgazdasági és élelmiszeripari piaca.

Hamarosan problémát jelenthet, hogy a külföldi munkaerő (pl. Romániából) beáramlása erősen korlátozott lesz, illetve megszűnhet. Az ilyen, idényjellegű munkát végzőkből így is nagy hiány van, ezért is kénytelen sok vállalkozás külföldi munkavállalókat alkalmazni. Ez az egyéb ágazatoknál is (pl. erdészet, építőipar) problémát fog jelenteni.

Forrás: NAK, agroforum.hu