Így vessen őszi búzát, aki jót akar magának

A kép forrása: magro.hu

 Őszi búzát termeszteni tankönyvekből nem, vagy csak részben lehet megtanulni. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Az egyik kardinális kérdés a vetésidő.

Az őszi búza vetése sokak szerint rutin feladatnak minősül, ez azonban tévedés. Nem megfelelő időzítés esetén akár nagy bukás is lehet a következő évi termés. Elődeink az őszi búzát Gál hetében vetették, ez az október 16-át követő hetet jelenti. A tankönyvek szerint azonban kicsit tágabb az őszi búza vetésideje: október 5. és 25. között van.

A vetés időzítése azonban nem ilyen egyszerű. Nem csak a dátumot kell nézni a naptárban, hanem az időjárással és a hőmérséklettel is összhangba kell hozni a vetés időpontját, valamint az sem mindegy, milyen fajta magjait szeretnénk a földbe juttatni. Északon, ahol hűvösebb az idő, rendszerint október 1-20 között szokták a gazdák intézni a vetést, míg délen, ahol melegebb van, október 10-20 között jön el a vetés ideje.

Egy valami azonban nagyon fontos: a vetési időpontot úgy kell megválasztani, hogy a búza a téli fagyok beálltáig meg tudjon erősödni, képes legyen sértetlenül áttelelni, valamint tavasszal gyorsan tudjon fejlődni. Viszont ha a fagyokig túlfejlődik a búza, abból is komoly kárunk származhat. Csak megfelelő időben elvetett búza fejlődhet ilyen szépen. A túl korai vetés esetén a búza túllépheti az átteleléshez ideális, 4-5 leveles állapotot. Ezzel jelentősen csökkenhet a növények áttelelő képessége, könnyebben kifagyhatnak a fiatal búzanövények. A fagyásveszély mellett a korán vetett, dús növényzetben a betegségekkel is idő előtt kell számolnunk. Leginkább a búza-fuzáriózis az, ami már a frissen kelt állományban is pusztítást végezhet. A betegség jelenlétére utal, ha a csíranövények barnán rothadva kezdenek elhalni. Amennyiben csak később kezd tombolni a betegség, úgy a száron megjelenő tünetek mellett a gyökérfertőzés tünetei is fellépnek. Az érintett növények gyökere nedves, nyálkás rothadás következtében elpusztul.

A megkésett vetés is negatívan befolyásolhatja az őszi búza áttelelését. Ebben az esetben nem éri el az ideális fejlettségi állapotot a növény a fagyok beálltáig, már a kisebb fagyok is elpusztíthatják. (Forrás: magro.hu)

A balatonfüredi polgári kisgazdák közül öten is érintettek az őszi búza termesztésében öt és tíz hektár közötti szántóföldi parcellákon. Mint elmondták: ezek a táblaméretek nem kedvezőek ugyan a szántóföldi nagy gépek mozgásához, de közép-kategóriás méretű gépekkel, például az MTZ-80 traktorral és a hozzá kapcsolható munkagépekkel eredményesen lehet őszi búzát termelni a 18 aranykorona értéket meghaladó területeken. A jelenlegi agrártámogatási rendszer mellett a jobb minőségű földeken, a Balaton-felvidéken is megéri a szántóföldi gazdálkodás, amennyiben az adott terület valamilyen okból nem ideális a szőlőtelepítésre, de a gyengébb talajokon rét-legelőgazdálkodást célszerű folytatni. (Dr. Paál Sándor KPE)