Így változik mától az adózás

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) cégtáblája. - A kép forrása: 24.hu,

Megkezdődik ma egy új, online korszak, amelyben az adóhivatal már minden számlát lát. A március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV – tájékoztatott Izer Norbert.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) április 1-jétől MINDEN SZÁMLA ADATÁT MEGKAPJA AZONNAL, ONLINE MÓDON,a beérkező adatok révén pedig több, az Európai Unióban is egyedülálló szolgáltatással segíti a vállalkozásokat – tette hozzá a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Nemcsak az adóhivatal újfajta szolgáltatásai, mint a papírmentes számlázás vagy az áfabevallási-tervezetek kiajánlása, segítik a tisztességes vállalkozásokat, hanem a csalárd adózók kiszűrése is – hangsúlyozta az államtitkár. Mint mondta:AZ ONLINE SZÁMLÁZÁS TELJESSÉ TÉTELE A LEGNAGYOBB HORDEREJŰ LÉPÉS A FEKETEGAZDASÁG ELLENI KÜZDELEMBEN.Évente négymilliárdnyi számla- és nyugtaadat áll a kockázatelemzők rendelkezésére, ezért már nem éri meg adóelkerüléssel próbálkozni, hiszen az adóhivatal az online eszközei révén ezt azonnal észleli.

Az adatvédelem az egyik leglényegesebb eleme az online számlázásnak – szögezte le az államtitkár. Ez mától különösen fontos, hiszenÁPRILIS 1-TŐL MÁR A LAKOSSÁG RÉSZÉRE KIÁLLÍTOTT SZÁMLÁKAT IS TELJES KÖRŰEN LÁTJA AZ ADÓHIVATAL,de csak anonim módon, a magánszemély vásárlóról ugyanis semmilyen adat nem kerül be az adóhivatal online számla rendszerébe.

Tudatosabb vállalkozások

Izer Norbert szerint a vállalkozások egyre tudatosabbak adóügyeik intézésekor, erről tanúskodnak a szankciómentes időszak tapasztalatai is. A vállalkozások jelentős többsége ugyanis már a határidő előtti hetekben átállt az új rendszerre.

Az államtitkár elmondta, hogy a szankciómentes időszak lejártát követően is a mulasztás körülményeit, súlyát, gyakoriságát mérlegelve, méltányosan jár el a NAV. Az adatszolgáltatást nem vagy nem megfelelően teljesítőket az adóhivatal segíti, az áfabevallási-tervezet kiajánlásához ugyanis minden számla adatára szükség van.

A JÓ ÉS PONTOS ADATOK NÉLKÜLÖZHETETLENEK AHHOZ, HOGY MAGYARORSZÁG AZ ELSŐK KÖZÖTT NYÚJTSON AZ EURÓPAI UNIÓBAN PÉLDAÉRTÉKŰ ADÓHIVATALI SZOLGÁLTATÁSOKAT A VÁLLALKOZÁSOKNAK– húzta alá Izer Norbert. Leszögezte, hogy nem a mulasztási bírság kiszabása a cél, hanem az adatszolgáltatás szabályszerű teljesítése, ebben pedig partner a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal is.

Forrás: MTI, origio.hu