Így teszi biztonságosabbá a Közép-Tiszát a Magyar Vakond

Fotó: termalfurdo.hu

A mélyépítőcég által megkezdett projektben mind a Zagyva, mind a Tisza árvízvédelmi infrastruktúráját jelentősen megerősítik.

Nagyléptékű projekt kivitelezése indul el a Zagyva, illetve a Tisza egyes szakaszain, nagyszabású fejlesztést kapnak a két folyó árvízellenes védőművei – derült ki a múlt héten Zagyvarékason, a mintegy 8,98 milliárd forintos beruházás elindulását bejelentő rendezvényen.

11 kilométernyi töltést fejlesztenek

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös projektjében több mint 11 kilométer hosszan modernizálják és építik át magasabbra a folyók töltéseit, melyek szilárd útburkolatot is kapnak. Az uniós támogatással megvalósuló befektetést a Magyar Vakond Kft. kivitelezi, illetve a tervezési feladatokat is a Bács-Kiskun megyei cég vállalta el. Az építkezés során többek között

  • 3 szakaszon fejlesztik a Zagyva töltését Zagyvarékas közelében a folyó mindkét oldalán,
  • a Tiszán Tiszakécske mellett is sor kerül a védművek átalakítására,
  • megtörténik 20 vízmérce rekonstrukciója,
  • 2500 köbméternyi terméskövet helyeznek el partbiztosítási célból,
  • valamint 5 modern zsilipet és 6 korszerű szivattyút adnak át.

Emellett több gátőrtelep, védelmi központ és mérőállomás fejlesztésére is sor kerül.

Nem csupán a Tisza árvízvédelmét fejlesztik

A beruházással a Tisza áradása idején visszaduzzadó Zagyva partjait teszik biztonságosabbá, illetve a magas vízállás idején eddig nagyobb odafigyelést igénylő tiszakécskei partszakasz védelmét is fejlesztik. A projekt várhatóan 2020-ra készül el.

(magyarepitok.hu, kozbeszerzes.hu, kormanyhivatal.hu, kotivizig.hu, bacsmegye.hu)