Így hasznosítsd profi módon a kerti zöldhulladékot!

Fotó STIHL

A kertben és a háztartásban keletkező hulladék helyben való feldolgozása a legkörnyezettudatosabb lépés, ha egy fenntartható kertről álmodunk. A természetközeli kertgazdaságban néhány egyszerű tippet betartva, megvalósítható a tápanyagok körforgása a természet mintájára.

Zöld zsák helyett komposztáló

Ha mi magunk dolgozzuk fel, kezeljük a kertünkből és a háztartásból származó növényi hulladékot, akkor egyrészt nem terheljük a környezetet a plusz üzemanyag használattal, másrészt a komposztálással akár 15-30%-kal kevesebb szemetet fogunk a szemétgyűjtőbe dobni, harmadrészt pedig sok pénzt és időt spórolhatunk meg vele. De nem csak emiatt éri meg összegyűjtenünk a szerves anyagokat, hanem azért is, mert a komposzt a legjobb tápanyagforrás a növényeink számára, felpezsdíti a talaj élővilágának aktivitását, fokozza a talaj minőségét, valamint magas rosttartalmának köszönhetően vízmegtartó képessége is remek.

A komposztálás folyamata a számtalan talajlakó szervezetnek köszönhető. Kezdve a szemmel láthatatlan baktériumoktól és gombáktól, sugárgombáktól, az állati egysejtűeken és apró állatokon át egészen az ászkarákokig, a százlábúakig vagy a gilisztákig. A komposztálót helyezzük a kert félárnyékos, szélvédett helyére, mert a túl nagy forróság vagy a hideg gátolja a talajlakó szervezetek aktivitását, a túl sok szél vizet von el a komposztálótól, ami ennek hatására kiszárad. A komposztálót lehetőleg csupasz talajra telepítsük, hogy a talajban élő hasznos élőlények hozzáférjenek.

Aprítsunk!

Minél kisebbre aprítjuk a komposztálóra kerülő növényi hulladékot, annál gyorsabban és hatékonyabban megy végbe a komposztálás folyamata. Egy erős aprítógéppel sok időt és energiát spórolhatunk meg. A STIHL aprítógépei között kétfélét különböztetünk meg, az egyik csak a fásszárú növényi hulladékhoz, a másik a zöld- és a fásszárú hulladék aprításához is ajánlott. A fásszárú növényi hulladék vágására ajánlott aprítógép alkalmas az ágak, gallyak, vesszők aprítására, fogaskerekes törőhenger segítségével aprítja a fát mulcsszerű végtermékké. A másik aprítógéptípus a forgótárcsás aprító-komposztáló gép, amely a fásszárú növényi hulladék mellett a zöldhulladék aprítására is alkalmas, számára nem okoz gondot a lomb, a gyomnövények, a leveles vesszők, sőt, a gyümölcsök vagy zöldségek aprítása sem.

Kompakt elektromos kerti aprítógép a STIHL GHE 140 L, amely tökéletes választás a fás szárú lomb nélküli gallyak feldolgozására zajérzékeny területeken, mert működése nagyon csendes. A hatékony zúzóhenger pillanatok alatt apróra vágja az akár 40 mm-es ágakat is, melyeket a gép praktikusan egy 60 literes tartályba gyűjt. Az aprítógép lóhere alakú nyílásán keresztül a fás szárú anyagok rendkívül egyszerűen betölthetők a gépbe és az aprítógép további előnye, hogy összecsukható, így helytakarékosan tárolható és könnyen szállítható.

Mulcsozzunk!

Az aprítógéppel kisméretűre vágott növényi hulladék mulcsnak is megfelelő. A mulcsozás szó talajtakarást jelent, a mulcs pedig valamilyen talajtakaró anyagot, ami lehet faforgács, fakéreg, kőzúzalék, de ugyanígy, mulcsnak nevezhetjük a kertben keletkező növényi hulladékot is. Remek mulcs (és nem kerül semmibe) az apróra vágott gallyak, a lenyírt fűnyesedék vagy az összegyűjtött levelek, melyek talajtakaró funkciójuk mellett, javítják a talaj biológiai és fizikai állapotát. A növényi mulcs ugyanis korhadásnak indul, ezzel felélénkíti a talajéletet, tápanyagot biztosít a talajban élő számtalan mikroorganizmus számára.

Még jobb, ha a mulcsréteg alá néhány marék érett komposztot teszünk, ami szintén tápanyagokkal látja el a talajt, és javítja annak szerkezetét. A mulccsal takart kertrészekben nem kell tartanunk a gyomosodástól és az öntözéssel is kevesebb gondunk lesz, mert a mulcs megakadályozza a túlzott nedvességpárolgást. A fagyérzékeny növények tövét ősszel a legjobb mulccsal takarni, mert így megvédhetjük őket az esetleges fagykároktól.

Forrás: agroinform.hu